Arhiva » Vesti » Politika 07.12.2017

Protesti protiv priznanja Jerusalima, ima ranjenih

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.

HEBRON, ZAPADNA OBALA - Izraelska vojska ranila je 17 osoba, jedna od kojih je u kritičnom stanju, kada su zapucali na demonstrante okupljene na protestima na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze, povodom američkog priznanja Jerusalima kao prestonice Izraela.

Na desetine demonstranata okupilo se na graničnom prelazu sa Izraelom i gađalo kamenjem vojnike sa druge strane.

Vojska Izraela je na provokacije na granici odgovorila pucnjavom bojevom municijom, prilikom čega su ranjena dva demonstranta, jedan od kojih se nalazi u kritičnom stanju, saopštili su lekari.

Kako javlja Rojters, izraelski vojnici koristili su tokom protesta u gradovima Hebron i Al Bireh i bojevu i gumenu municiju. Bojevom municijom ranjen je jedan demonstrant, a još 14 je povređeno gumenim mecima.

Prema navodima svedoka, hiljade ljudi okupilo se u gradovima Hebron i Al Bireh na Zapadnoj Obali, gde su vikali „Jerusalim je prestonica Palestine”, a neki su gađali vojnike kamenjem.

Portparolka izraelske vojske saopštila je da su vojnici koristili „opremu za razbijanje demonstracija” protiv stotina demonstranata koji su bacali kamenje i tvrde predmete.

Palestinske vlasti pozvale su na generalni štrajk povodom jučerašnje odluke predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je danas povodom kritika na račun odluke Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao izraelske prestonice, da je predsednik SAD samo priznao realnost.

Tilerson je Trampov postupak branio na marginama konferencije OEBS u Beču.

SAD će, kako je dodao, još podržati dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski konflikt, „ako je to želja dve strane”.

Kako je dodao, o konačnom statusu Jerusalima treba da se dogovore Izraelci i Palestinci.

Čitav svet želi mirovni proces i SAD još veruju da postoji šansa za to, rekao je Tilerson. (Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Izrael

©2018 Netmark d.o.o.