Arhiva » Vesti » Radio 021 07.12.2017

Rakete ispaljene na Izrael, vojska napala ciljeve u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je gadjala mete u pojasu Gaze kao odgovor na rakete ispaljene na Izrael.

Radio 021 četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Beta, Tanjug

Prethodno su dve rakete ispaljene na Izrael iz pojasa Gaze, a pale su unutar te palestinske teritorije. Izraelska vojska navodi da je ispaljena još jedna raketa koja je eksplodirala na jugu Izraela.

Vojska je saopštila da je dejstvovala iz aviona i tenkovskom vatrom na dva vojna punkta u Gazi. Takodje je navedeno da Izrael smatra Hamas koji vlada pojasom Gaze odgovornim za svo nasilje koje potiče sa te teritorije.

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Hezbolah podržava novu intifadu

Palestinska grupa Hezbolah danas je saopštila da podržava novu intifadu, odnosno palestinski ustanak protiv Izraela.

"Podržavamo poziv na novu intifadu i pojačan otpor (protiv Izraela), što je najveći i najbitniji odgovor na odluku Amerike", poručio je lider Hezbolaha, Sajid Hasa Nasrala. Hezbolah je podržao novu intifadu, uprkos činjenici da ni Druga intifada, koja je počela septembra 2000. godine, nije zvanično završena.

Sutra sastanak Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti UN sutra će održati hitan sastanak povodom odluke predsednika SAD, rekao je japanski ambasador u UN Koro Bešo. Osam zemalja koje se protive tom američkom koraku zahtevale su sednicu, a traženo je da izveštaj podnese i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Iz UN je saopšteno da će se izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov obratiti putem video linka jer je on "vodeći ekspert na terenu". Gutereš je juče rekao da pitanje Jerusalima mora biti rešeno direktnim izraelsko-palestinskim pregovorima.

Palestinski zvaničnici: Pens nije dobrodošao

Palestinski zvaničnici su saopštili da se neće sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom koji treba da poseti taj region kasnije ovog meseca.

"Nećemo ga primiti na palestinskoj teritoriji", rekao je Džibril Radžub, zvaničnik vladajuće partije predsednika Mahmuda Abasa i pozvao druge arapske zvaničnike da učine isto.

Autor: Beta, Tanjug


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Izrael Hamas

©2018 Netmark d.o.o.