Arhiva » Vesti » Mondo 11.12.2017

Salmonela u mleku za bebe, povlače ga!

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski Laktalis. Ministarstvo zdravlja: Mleko u Srbiji povučeno je iz predostrožnosti.

Mondo ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Tanjug

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

U mleku je otkrivena bakterija salmonele, a odluka o povlačenju obuhvata i Srbiju.

Rojters prenosi da je odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

Naredba se odnosi, kako se navodi, na Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Srbiju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru.

Iz kompanije Amicus naveli su da proizvod povlače sa tržišta na osnovu preporuke proizvođača Laktalis, a na osnovu saopštenja nadležnog Ministarstva zdravlja Francuske i Agencije za zaštitu potrošača.

Oni su naveli da je serija Celia Expert 2 prilikom uvoza i pre stavljanja u promet u Srbiji podvrgnuta ispitivanju zdravstvene ispravnostiu skladu sa zakonskom regulativom RS, koja uključuje i mikrobiološka ispitivanja.

"I pored toga što nije potvrđena kontaminacija pomenute serije Celia Expert 2 iz predostrožnosti, a u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača, proizvođač Laktalis iz Ferancuske i Amikus kao uvoznik i distributer proizvoda, donose odluku o povlačenju ove serije proizvoda sa tržišta Srbije", navodi se u saopštenju kompanije Amikus.

Oni navode da su proizvodi Celia koji nisu predmet povlačenja iz prometa zdravstveno ispravni i bezbedni za upotrebu.

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", nakon otkrića bakterije salmonele, a odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

Žitište: Prodao 9.000 pilića zaraženih salmonelom

NEJASNO IMA LI GA U SRBIJI

Iz reakcija iz Ministartva zdravlja nije jasno da li bebećeg mleka ima na policama prodavnica, ali ga svakako više neće biti.

Ministarstvo zdravlja prvobitno je saopštilo da se "iz predostrožnosti iz prometa povlači" Celia Expert 2, prelazno mleko za odojčad čiji je proizvođač francuski Laktalis.

"Reč je o pakovanju od 400 grama mleka za odojčad, serije 17C0012838."Uvoznik Amicus SRB d.o.o preduzeo je zakonom propisane mere povlačenja iz prometa iz predostrožnosti navedenog priozvoda sa tržišta Srbije u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača", navodi se u saopštenju.

Međutim, naknadno je stigla i reakcija iz inspekcije istog tog ministartva.

"Ni jedan od tri mlečna proizvoda za ishranu beba Laktalis, a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaju se u Srbiji", kaže za Tanjug inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.

On objašnjava da se proizvodi za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije Laktalis, a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda kaže Stojković.

"Proizvodi proizvođača Laktalis koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije", kaže Stojković.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

„Laktalisovo” mleko za bebe sklonjeno iz prodaje

Politika ponedeljak, 11. decembar 2017.

Povlači se bebi hrana zbog salmonele

B92 ponedeljak, 11. decembar 2017.

Povlači se bebi hrana zbog salmonele, ima je i u Srbiji

Press ponedeljak, 11. decembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.