Arhiva » Vesti » Danas 09.01.2018

Lideri opozicije sastali se u "jedinom slobodnom gradu" Šapcu

Danas utorak, 9. januar 2018.  |  Piše: FoNet Piše: FoNet Piše:

U pripremi za predstojeće izbore u Beogradu gradonačelnik Šapca i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović razgovarao je se sa Draganom Đilasom, kandidatom za gradonačelnika, Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Borkom Stefanovićem.

Na konferenciji za novinare Nebojša Zelenović istakao je da je velika čast što je razgovarao sa političkim partnerima koji učestvuju u izborima u Beogradu.

"To je danas najvažnija politička tema a Šabac je živi dokaz da se može pobediti SNS. U političkom životu Šabac je dao novi impuls da građani aktivno učestvuju, da sami biraju najvažnije projekte, a to je sprovedeno na refendumu u 24 mesne zajednice. Već ove godine u svih 60 mesnih zajednica građani će odlučivati o projektima koji se finansiraju od poreza. U suštini", napomenuo je Zelenović, osnovna tema je sloboda i kako da sloboda bude institucionalno zaštićena.

"To je politička tema za celu Srbiju jer građani najbolje znaju šta im je potrebno. U ovoj Sbiji, nažalost, sve je u rukama jednog čoveka, sve institucije su urušene, a građani su suočeni sa dubokom krizom, i što je najžalosnije najveći broj mladih i sposobnih odlazi iz ove i ovakve Srbije. Mi u Šapcu imamo plan i da se ekonomski razvijamo i da niko ne bude zaboravljen. Očekujemo da kada Boegrda postane slobodan da će mnogo toga biti drugačije u celoj Srbiji, da će građani drugačije misliti , a da će brojne prednosti i kvaliteti kojima Beograda raspolaže doprineti razvoju i Šapca kao i Srbije", dodao je Zelenović.

Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika Beograda, podsetio je da je ovo njegova prva pres konferecija posle četiri godine, i da se posle pobeda na lokalnim izborima 1996. godine demonstriralo i da je tada postojala zajednica slobodnih gradova.

"Danas, nažalost, u Srbiji samo je Šabac slobodan grad, ali se nadam da će to uskoro biti i Beograd. U Šapcu su pokrenuti brojni projekti, pre svega aktivno učešće građana o načinu trošenja novca iz budžeta", rekao je Đilas.

Đilas se zahvalio i na podršci ZZS, i u narednom periodu očekuje podršku i nekih drugih stranaka, organizacija i sindikata.

"Osnovni ciljevi, ono zašto su i građani najviše zainteresovani, to su besplatni udžbenici, 13. penzija, da sačuvamo PKB, da se grade obdaništa umesto šoping centara... i to je naša politika. Nažalost, svedoci smo da je stopa kriminala porasla, da je sve više vršnjačkog nasilja, da je agresija sveprisutna. Verujem da kada delimo iste vrednosti, da nema nikog koji je protiv ovih ciljeva, koji su demokartski i civilizacijski, u interesu svih građana", naveo je Đilas.

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, napomenuo je da je žalosno da u 21. veku govorimo o slobodi.

"Šabac je svetao primer da se ta sloboda može ostvariti, i, što je najvažnije, to je uspostavljanje novih demokratskih vrednosti. Moguće je odupreti se centralističkoj vlasti i autoritarnom režimu. Verovatno da velika većina građana želi da živi u slobodnoj, demokratskoj državi, sa modernim tehologijama, a ne da bude kolonija sa najnižim platama u regionu. Građani su sposobni da odlučuju o najvažnijim pitanjima, znamo šta tražimo, šta hoćemo i možemo. Srbija zaslužuju šansu da se bolje živi, a nažalost, istorijska je greška što su vinovnici najvećih nesreća po Srbiju iz devedesetih godina: ratova, hiperinflacije, opšteg osiromašenjanja, da su oni opet na vlasti", naglasio je Janković.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, rekao je da je ovo prvi ovakav skup politčki i ima simbolično značenje jer je Šabac u ovom tremutku najslobodniji grad u Srbiji. Jeremić se zahvalio na podršci koju je imao tokom predsednikih izbora.

Međutim, kako je naglasio, izbori u Beogradu su izbori za budućnost i dušu Srbije.

"Ukoliko pokažemo da smo uspeli da pobedimo ovaj režim i da se odupremo svim pritiscima neće proći mnogo vremena kada će cela Srbija biti slobodna", istakao je Jeremić.

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, istakao je kao osnovnu vrednost lokalne politike u Šapcu, a to je da centar politike bude čovek.

"Referendumi koji su održani u šabačkim mesnim zajednicama pokazali su tu novu politiku, humanu i decentralizovanu. To je i siguran podsticaj za predstojeće izbore u Beogradu. Sadašnji skup predstavlja i pobedničku kombinaciju, i važno je da se sve programske i ideološke nesuglasice ostave iza", rekao je Stefanović.

Na novinarsko pitanje o nekadašnjim sukobima, Dragan Đilas napomenuo je da je najvažnije želja da se promeni katastrofalno stanje u Srbiji. "Ne postoje razlozi za sukobe ako delimo iste vrednosti", objasnio je Đilas i on se zahvalio Vuku Jeremiću na podršci.

Vuk Jeremić je ukazao da sve nesuglasice pre pet godina u DS izgledaju besmileno u odnosu na veliku nesreću koja se desila Srbiji. "Stvorili smo zajednički front, jezgro prave opozicije, i ukoliko budemo jedinstveni pobedićemo u Beogradu. Gledamo pre svega u budućnost zbog svih naših građana", naveo je Jeremić.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.