Vesti » Beta 13.01.2018

Veselji: Kosovo će poštovati međunarodne obaveze, uključujući i Specijalni sud

Beta subota, 13. januar 2018.
Beta
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je danas da će Kosovo poštovati međunarodne obaveze, uključujući i Specijalni sud.

Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova tokom susreta sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delavijem Veselji je razogovarao o poslednjim događajima na Kosovu i agendi skupštinskih aktivnosti za 2018. godinu.

"Tokom sastanka Veselji i Delavi iskazali su potrebu zajedničkih stavova za pitanja nacionalnog interesa Kosova. Veselji je rekao da će Kosovo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici do kraja, obuhvatajući i Specijalni sud", kaže se u saopštenju.

Predsednik kosovskog parlamenta takođe je istakao poznate stavove da će Kosovo slediti agendu evropskih integracija i da će na ovom putu za glavnog partnera smatrati SAD.

Veselji je zahvalio ambasadoru Delaviju za stalnu podršku koju SAD daju Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Iako u saopštenju sem načelnih tema nije navedeno o čemu su konkretno razgovarali Veselji i Delavi, glavno pitanje bilo je insistiranje na održavanju vanredne sednice skupštine o zahtevu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda.

To pitanje biće na dnevnom redu sednice predsedništva Skupštine Kosova, koja je zakazana za sredu 17. januar.

Veselji je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com ove nedelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali je i dodao da će ta institucija biti osnovana, jer "država Kosovo nema snage da to zaustavi".

"Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde", napisao je Veselji u kolumni za list "Gazeta Express".

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veselji uz podršku poslanika albanskih stranaka članica vladajuće koalicije u Prištini.

Današnji prištinski mediji pišu da Veselji u stavovima koje je izneo u kolumni nema podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.

(Beta, 13.01.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Specijalni sud Kosovo

©2018 Netmark d.o.o.