Arhiva » Vesti » Srbija danas 13.01.2018

Najveći srbomrzac u BiH ponovo iz džamije širio mržnju prema Srbima

Imam zaboravio vlastiti ratni put

Srbija danas subota, 13. januar 2018.

Imam sarajevske džamije "Kralj Fahd" Nezim Halilović Muderis juče je ponovo sa zastrašujućom mržnjom govorio o Srbima i Republici Srpskoj!

U hutbi pod naslovom "Šta je za nas Bošnjake 9. januar" Muderis naziva Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom, a Srbe fašistima, četnicima i koljačima. Imam sarajevske džamije je tokom svog petnaestominutnog govora pre molitve nizao uvrede pune mržnje u kojima je povremeno spominjao i Hrvate koje je nazvao "ustašama".

- Prihvatajući 9. januar za godišnjicu "genocidnog entiteta" Srbi su prihvatili nacionalističko fašističko nasleđe, a obeležavajući 9. januar Srbi nesvesno priznaju agresiju i genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat toga - rekao je Muderis.

Član Rijaseta Islamske zajednice podučavao je okupljene u džamiji i kako je zaborav "najbezdušniji neprijatelj" jednog naroda.

- Srbomržnja Nezima Halilovića Muderisa postala je dijagnoza. Uoči 9. januara ponovo se povampirila. Umesto verske molitve u prepunoj džamiji, sve Srbe, čak i one koji su u Drugom svetskom ratu vojevali na strani partizana, nazvao je "četnicima" kojima je, kaže, "kokarda jedino trajno obeležje" - navodi se u komentaru objavljenom na sajtu RTRS.

No, prenosi RTRS, Muderis je "naprasno zaboravio" vlastiti ratni put.

Predvodio ozloglašenu muslimansku brigadu

- Halilović je bio komandant Diverzantskog odreda koji je po njemu i dobio ime "Muderis", a potom komandant ozloglašene Četvrte muslimanske brigade! Ne tako davno javno se sarajevskim medijima hvalisao kako je sa svojim diverzantima "očistio" Bradinu. Onu istu u kojoj je, za samo nekoliko časova, ubijeno pedesetoro srpske nejači, žena, dece i staraca. I Konjic su "odbranili" i pre napada, govorio je verski poglavar. Sve do poslednje propovedi, Muderisova mrzilačka doktrina beleži postojanost. Ređale su se hutbe, fetve, pokliči… Islamska zajednica je ćutala! I ćuti ponovo – navodi RTRS.

Verski analitičar Mehmedalija Nuhić je rekao da je u BiH radikalizacija krenula velikim zamahom.

- To u BiH postaje svakodnevica, sve je više takvih džemata i verskih dostojanstvenika koji nastupaju na takav način - istakao je Nuhić.

Prizvao napad na Vučića

RTRS podseća da je svojevremeno Muderis nobelovca Ivu Andrića proglasio "četničkim ideologom". Zatim je usledila haranga sarajevskih intelektualnih konvertita na književnu gromadu. Sa istog minbera i iz iste džamije, napominje RTRS, dva dana uoči atentata na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, besan zbog debakla Rezolucije o Srebrenici pred Savetom bezbednosti, Muderis je molio Alaha da "uništi srpsku vlast i zatre im trag".

Reakcija vlasti iz Sarajeva još nije bilo. Zvaničnici Islamske zajednice, istražni organi, bošnjački političari - ćute!

- Njegova i ratna i današnja uloga morale bi biti predmet aktivnosti tužilaštva BiH i bezbednosnih agencija jer je i danas izvor širenja mržnje prema drugim narodima i poruka koje mogu biti poziv na određena ponašanja - dodao je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

Džamija "Kralja Fahda" je inače eksteritorijalni deo BiH pod patronatom Saudijske Arabije.


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Republika Srpska

©2018 Netmark d.o.o.