Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Tramp potvrđuje nuklearni sporazum sa Iranom, poslednji put; Zarif: O nuklearnom sporazumu se ne može pregovarati

SAD su danas uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bela kuća želi da trajno ograniči taj program.

ZARIF: O NUKLEARNOM SPORAZUMU SE NE MOŽE PREGOVARATI

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif danas je izjavio da najnovija odluka američkog predsednika Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu između Irana i svetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Zarif je na Tviteru napisao da se Trampova politika kao i današnja odluka svode na očajničke pokušaje da se ugrozi jedan solidan multilateralni sporazum, prenosi Rojters.

Šef iranske diplomatije je dodao da se o tom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

SAD UVELE SANKCIJE PROTIV 14 POJEDINACA I FIRMI ZBOG IRANA

SAD su danas uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatola Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe ajatole Ali Hamneija, "odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana", prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: Direktor CIA: Iran ćemo smatrati odgovornim za napade na SAD u Iraku

Među sankcionisanima je i jedan kineski državljanin koji je delovao ispred kompanije Vuhan Sandžijang Import Eksport Co LTD, koja je već pod sankcijama zbog poslovanja za jednom iranskom firmom koju, kako se navodi u saopštenju, "poseduje ili kontroliše vojska".

Među ostalim kompanijama protiv kojih su uvedene sankcije su i još jedna sa sedistem u Kini, Bučuang Keramik Korp., kao i iranska firma koju je pokušala da snabde hemijskim jedinjenjima koja se koriste za transmisiju električnih signala, navodi Rojters.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.