Arhiva » Vesti » Pravda 18.01.2018

Zašto Kina i Rusija nisu pozvane na sastanak o Severnoj Koreji? SAD preti posledicama Moskvi i Pekingu, a oni ovako uzvraćaju...

Pravda četvrtak, 18. januar 2018.  |  Global News, Blic

Na sastanku koji je u utorak održan u Vankuveru, a na kojem su učestvovali predstavnici zemalja koje su i pre 50 godina tokom rata na poluostrvu podržale Južnu Koreju, Pjongjang je još jednom upozoren i pozvan da odustane od nuklearnog oružja i prihvati miroljubivu budućnost. Ipak, na sastanak nisu pozvane Rusija i Kina koje su ocenile da okupljanje u Vankuveru nameće "hladnoratovski mentalitet".

Čini se da je Vašington odlučan da stavi tačku na nuklearne ambicije vlasti u Pekingu. Novi zahtevi usledili su nakon celodnevnih razgovora ministara spoljnih poslova i diplomata iz 20 zemalja iza zatvorenih vrata. Kako su rekli tokom konferencije, ministarka spoljnih poslova Kristija Friland i američki državeni sekretar Reks Tilerson, Severna Koreja naoružana nuklearnim oružjem nikada neće biti prihvaćena.

Oboje su istakli da je diplomatija rešenje koje više preferiraju, dok je Frilandova obećala da će Severna Koreja imati bezbedno mesto u međunarodnoj zajendici ukoliko se posveti potpunom i nepovratnom odbacivanju nuklearnog programa.

Među 20 zemalja našle su se pored SAD i Kanade i Australija, Belgija, Kolumbija, Danska, Francuska, Grčka, Indija, Italija, Japan, Velika Britanija, Turka... Kako su istakli svetski mediji, većina zemalja koje su imale predstavnike u Vankuveru, bilo je na istoj strani i tokom rata na Korejskom poluostrvu od 1950. do 1953. godine.

Predstavnici Amerike i Kanade još jednom su naglasili da je potrebno nastaviti sa pritiskom na Pjongjang putem rigoroznih sankcija Ujedinjenih nacija, pogotovu preko dva najveća uvozna saveznika i komšija, Kine i Rusije. SAD su prošle godine sankcionisale nekoliko kineksih kompanija i državljana zbog, kako su naveli, pomaganja Pjongjangu da izbegne sankcije, dok su i Kina i Rusija optužene da izvoze naftu u Severnu Koreju.

Ipak, ni Kina ni Rusija nisu pozvane na sastanak u Vankuveru, a obe države su odbacile sve optužbe. Uz to su sastanak 20 zemalja u Kanadi okarakterisale i kao "štetan i potencijalno opasan za mir na Korejskom poluostrvu". Uprkos odmrzavanju odnosa i nastavku pregovora između Severne i Južne Koreje proteklih nedelja, zemlje koje su se okupile u Vankuveru insistirale su na denuklearizaciji.

Pojedine zemlje izrazile su jasnu frustraciju zbog toga što Kina i Rusija ne čine dovoljno da spreče Pjongjang u izbegavanju mera, preneo je "Global njuz". Među njima je najdirektniji bio Tilerson, koji je pozvao obe zmelje i upozorio ih na posledice ako ne učine više.

- Svi moramo da insistiramo da punoj primeni sankcija Saveta bezbednosti UN, jer je to zakon - poručio je Tilerson.

Američki državni sekretar nije odbacio da bi moglo doći i do rata, iako je podvukao da "svi moraju da budu trezveni oko trenutne situacije".

Da li će poruka biti prihvatljiva Kimu Džong Unu ostaće da se vidi, ali bojni analitičari već dugo ukazuju da je nuklearno oružje glavni garant opstanka Pjongjanga u potencijalnom sukobu sa SAD.

Sastanak ipak nije bio po meri Kine, za koji je zvanični Peking rekao da je pokazao mentalitet Hladnog rata i da samo podriva rešenje pitanja Severne Koreje. Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, samit "nema nimalo prava ni reprezentativnosti da priča o tom pitanju".

- Sada je 21. vek i svi su zabrinuti i rade na mirnom i pravom rešenju nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu. Ali pojedine strane su obrisale prašinu sa sa hladnoratovskog termina "naredbe Ujedinjenih nacija", i održale sastanak bez glavnih strana u sporu - rekao je Lu Kang, preneo je RT.

Tenzije na Korejskom poluostrvu dodatno su porasle prošle godine, nakon serije raketnih i nuklearnih proba koje je izvela Severna Koreja. Američki predsednik Donald Tramp oštro je osuđivao vlasti u Pjongjangu, što je samo dovelo do verbalnih odgovora iz Severna Koreje.

Zašto Amerika želi što snažniju i moderniju rusku vojsku pročitajte OVDE.

Izvor: Global News, Blic


Objavljeno na sajtu pravda.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.