Arhiva » Vesti » Danas 21.01.2018

Kakvi su bili odnosi Jugoslavije i Nemačke pred Drugi svetski rat?

Danas nedelja, 21. januar 2018.  |  Piše: Marija Janković Piše: Ma

Na stranama listova Vreme i Pravda 21. januara 1938. godine i dalje se piše o tome kako su strani mediji videli odnose Jugoslavije i Nemačke u predratnom periodu.

Inicijalna kapisla je poseta predsednika Vlade Jugoslavije Adolfu Hitleru i Nemačkoj, gde su novinare vodili da gledaju vojne vežbe, hvalili jugoslovensku vojsku sa kojom su se “upoznali” još tokom Velikog rata, a sve je prošlo u izrazito prijateljskoj atmosferi. Samo tri godine pre bombardovanja Beograda i kasnije okupacije.

Tadašnje Vreme prenosi kako je proteklih dana prošla poseta dr Milana Stojadinovića, tadašnjeg predsednika Vlade i ministra inostranih poslova Jugoslavije, Nemačkoj. List piše da londonski “Tajms”, nakon što je nekoliko dana kritikovao odnos Jugoslavije prema nacističkim i fašističkim silama, Nemačkoj i Italiji, sada “posvećuje tople članke”.

“Bermigen post” piše: “Izgleda da je dr. Stojadinović postigao uspeh svojom posetom Berlinu ubedivši ih da Jugoslavija želi da živi u dobrim odnosima sa državama osovine Rim – Berlin, ali da pri tome ne čini nikakve političke ili privredne ustupke.”

Dalje se piše da londonski listovi trvde da je Stojadinoviću sigurno velika čast da poseti predstavnike osovine kao predsednik Vlade tako “male države”, ali da mu ipak slava nije “zavrtela glavu”.

Prenosi se i izveštaj “Mančester Gardijana” od specijalnog izveštača, koji kaže da se sadašnji kurs spoljne politike Jugoslavije može rezimirati – oslobađanjem od svakog stranog tutorstva. Navodi se još da su odnosi sa Italijom mnogo bolje jer se ona više ne meša u unutrašnje poslove Jugoslavije, kao i da se bolje ponaša prema jugoslovenskoj manjini.

I pre 80 godina građani sa Balkana išli su na rad u Nemačku. Tako je predsednika Vlade pozdravilo 40.000 Jugoslovena, koji rade u Ruru. Većina njih je, piše list, zaposlena u rudniku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda donosi priču o “bavljenju predsenika Vlade” u Nemačkoj i na naslovnoj strani sliku predsednika Vlade Jugoslavije i Adolfa Hitlera. Novinar navodi da je predstavnik nemačke vojske poveo grupu novinara i objasnio im kakve je sve promene prošla Nemačka, odnosno Treći rajh, za poslednje dve decenije. Naročito je pomenuo da su proširili i podmladili, kako bi vojnička karijera bila i za ljude iz najskromnijih porodica jer žele da šire naciona-socijalizam u vojsci.

Novinar Pravde prenosi da su im nemački vojnici izveli vojnu vežbu sličnu “jednom malom ratu” pred njima, da bi pokazali koliko su zaista premni vojno za bilo kakvu situaciju.

“Imali smo iluziju jednog malog fronta”, piše novinar. “Mnogi nemački vojnici su već učestvovali u ratu i prilazili jugoslovenskim novinarima da iskažu divljenje. Srbe su opisali kao junake nad junacima”.

Rekli su im još, prenosi reporte, kako se nadaju da će jugoslovenska vojska nastaviti tim putem kao i da se njena snaga jako ceni. Samo nekoliko godina kasnije, iste ove trupe bombardovale su Beograd.

I Pravda piše o velikom interesovanju britanskih listova za posetu predsednika Vlade Jugoslavije Nemačkoj i iznosi da su jako zanimljivi privredni odnosi dveju zemalja, ali samo ukoliko oni ne prete da pređu u političku sferu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Jugoslavija Nemačka

©2019 Netmark d.o.o.