Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.01.2018

Australian Open: Federer svladao Čilića za 20. Grand Slam naslov

Al Jazeera 28.01.2018
Švicarac pobjedom nad Hrvatom u pet setova šesti put osvojio Melbourn i postao prvi teniser u povijesti sa 20 Grand Slam naslova. Rogeru Federeru trebala su tri sata i tri minute kako bi u svom 30. Grand Slam finalu stigao do 20 trofeja pobjedom nad… »

Susret Izetbegovića i Erdogana u Istanbulu

Al Jazeera 28.01.2018
Čelnici Bosne i Hercegovine i Turske razgovarat će i u ponedjeljak, zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u nedjelju navečer se u Istanbulu sastao s predsjednikom Turske… »

Ljajić: Referendum o Kosovu nije bijeg od odgovornosti

Al Jazeera 28.01.2018
Potpredsjednik Vlade Srbije kaže kako bi to bio način slobodnog i demokratskog izjašnjavanja građana o pitanju Kosova. Referendum na kojem bi se građani izjasnili o pitanju Kosova nije opcija za njegovo rješenje, već način da se građani slobodno… »

Rukometaši Španije evropski prvaci

Al Jazeera 28.01.2018
Španci u večerašnjem finalu Evropskog prvenstva u Zagrebu savladali Šveđane 29:23; treće mjesto pripalo Francuskoj. Rukometna reprezentacija Španije postala je novi evropski prvak, po prvi put u svojoj historiji, nakon što je u večerašnjem… »

Zastupnik: Puigdemont će tražiti dozvolu da dođe u parlament

Al Jazeera 28.01.2018
Ustavni sud uvjetovao je nominaciju katalonskog političara pojavljivanjem u parlamentu, a on ne može preći granicu, jer će biti uhapšen. Utjecajni katalonski zastupnik iz redova separatista Josep Rull izjavio je da će odbjegli bivši predsjednik… »

Kipar: Anastasiades i Malas u drugom krugu predsjedničkih izbora

Al Jazeera 28.01.2018
Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Anastasiades vodi s 35,5 posto glasova, dok Malas ima 30,25 posto glasova. Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades i ljevičarski kandidat Stavros Malas odmjerit će snage u drugom krugu predsjedničkih izbora 4… »

Erdogan: Turska će očistiti svoju granicu od terorista

Al Jazeera 28.01.2018
Turski predsjednik je tako najavio kako bi devetodnevna ofanziva u sirijskoj regiji Afrin mogla biti produžena. Turska će očistiti cijelu svoju granicu sa Sirijom od "terorista, izjavio je u nedjelju predsjednik te države Recep Tayyip Erdogan, prenose… »

Sve više prijava zlostavljanja u njemačkoj vojsci

Al Jazeera 28.01.2018
Broj prijava seksualnog uznemiravanja porastao je na 234 slučaja u 2017. u odnosu na 128 u 2016. godini, povećan i broj silovanja. Broj prijava za seksualno uznemiravanje unutar njemačke vojske naglo je porastao tijekom prošle godine, navodi se u… »

Angelina Jolie pozvala na okončanje rata u Siriji

Al Jazeera 28.01.2018
Specijalna izaslanica Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice razgovarala je sa sirijskim izbjeglicama u Jordanu. Američka glumica Angelina Jolie susrela se u nedjelju sa sirijskim izbjeglicama u jordanskom izbjegličkom kampu Zatari i… »

Moscovici: Ako se Britanci predomisle, vrata EU-a su otvorena

Al Jazeera 28.01.2018
Evropski komesar za ekonomsku i monetarnu uniju kaže da je London dobrodošao ako želi poništiti ishod referenduma. Europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu uniju Pierre Moscovici izjavio je u nedjelju da, u slučaju da Velika Britanija želi… »