Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.01.2018

Video: Ples i blokade zbog snijega u Teheranu

Al Jazeera 28.01.2018
Otkazani svi letovi sa dva aerodroma glavnog iranskog grada, otkazana nastava u nekim školama. Tehran Imam Khomeini Airport (IKA/OIIE) suspended operation until 0600 (at least!) due to low visibility -200m at the moment. . #avgeek #Iran #Tehran #برف… »

Aleksej Navaljni priveden na prosvjedu protiv Putina

Al Jazeera 28.01.2018
Nakon što je ranije policija nasilno ušla u urede Navaljnog, on je uhićen kad se pridružio prosvjedu u Moskvi. Ruska policija privela je u nedjelju vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog, nekoliko minuta nakon što se pridružio pristašama u… »

Bosna i Hercegovina udvostručila izvoz oružja i municije

Al Jazeera 28.01.2018
Bosna i Hercegovina je od januara do decembra 2017. godine u druge zemlje izvezla 98,5 miliona eura vrijednosti robe iz namjenske industrije. Namjenska industrija Bosne i Hercegovine se, kada je riječ o izvozu, u posljednje četiri godine i više nego… »

Guterres: Mržnju izazivaju neonacisti i bijeli supremacisti

Al Jazeera 28.01.2018
U Evropi se otvoreni bijeli nacionalizam vidi kao djelimična posljedica velikog priliva uglavnom muslimanskih migranata. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je povodom Dana sjećanja na Holokaust kako su glavni izazivači… »

Izetbegović: Sastanak sa Erdoganom i Vučićem bi mogao biti historijski

Al Jazeera 28.01.2018
Erdogan se ranije danas sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem. Rezultati sastanka bi mogli biti historijski, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za bh. medije… »

Srbija u zamci dijaloga i(li) referenduma o Kosovu

Al Jazeera 28.01.2018
Svenarodni plebiscit krupno je političko pitanje, pa je posljednjih dana došlo pod lupu javnosti čim ga je izgovorio Aleksandar Vučić. Ko je rekao "referendum"?! Odgovoru na ovo pitanje mora da prethodi sledeće: procene koje su se nadvile nad… »

Hrvatska zazire od zacementiranih privilegija Katoličke crkve

Al Jazeera 28.01.2018
Katolička crkva u Hrvatskoj barata golemim sredstvima, a Vatikanski ugovor jamči velik novac iz budžeta i razne druge privilegije. Iako je zasad riječ o unutarcrkvenom pitanju, poslovanju Katoličke Crkve u Hrvatskoj – za koje neki mediji, doduše… »

'Lažne vijesti' nisu novost, koristili su ih i nacisti

Al Jazeera 28.01.2018
Izložba u zgradi Evropskog parlamenta bavi se time kako je nacistička stranka koristila propagandu i medije da bi na vlast dovela Adolfa Hitlera. "Lažne vijesti" (Fake news) nisu nikakva novost, pokazuje izložba u Bruxellesu, koja povlači paralele s… »

Kada šuti, Justin Trudeau je saučesnik Donalda Trumpa

Al Jazeera 28.01.2018
Kada su kanadskog premijera pitali da li bi arogantno šovinističko ponašanje predsjednika SAD-a na Twitteru moglo pokrenuti nuklearni holokaust na Korejskom poluotoku, on je odabrao šutnju. Piše: Andrew Mitrovica Morate dobro paziti da uhvatite… »

'Halal net': Iran pravi vlastitu varijantu interneta

Al Jazeera 28.01.2018
Tokom prethodne četiri godine, navodi se, vlasti su ohrabrivale široku upotrebu interneta među Irancima. Iran planira napraviti vlastitu, potpuno lokalno kontroliranu verziju interneta, pod nazivom "Halal net", kako bi održao strogu kontrolu protoka… »