Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.01.2018

Sobranje na popravnom ispitu zbog dvojezičnosti

Al Jazeera 28.01.2018
Zakon o upotrebi albanskog jezika u Makedoniji, koji je samo prozujao kroz parlamentarnu proceduru, ponovo će se naći pred poslanicima. Odlukom da ne potpiše Zakon o upotrebi (albanskog) jezika, predsednik Makedonije Đorge Ivanov upisao je negativnu… »

Hitlerovi kolekcionari na hrvatskom javnom servisu

Al Jazeera 28.01.2018
Organizirana agresija nacionalističko-klerikalne desnice smjera od Hrvatske napraviti repliku današnjih Mađarske i Poljske. Lagana poslijepodnevna emisija Kod nas doma prošle srijede na hrvatskom javnom televizijskom servisu: između priloga što… »

Kralj Tvrtko u misiji zbližavanja ljudi Prozor-Rame

Al Jazeera 28.01.2018
Da li će ova bh. općina i dalje slaviti blagdan Malu Gospu kao svoj dan, ili 11. august i prvo spominjanje od prije 650 godina? Posve je normalno da se kao dan određene općine uzme određeni historijski datum, koji će, s jedne strane, predstavljati… »

Vozimo 'krntije' jer nemamo novca za nove automobile

Al Jazeera 28.01.2018
Simbolična niska kilometraža i očuvan enterijer važe za neizostavne stavke tek carinjenog vozila s cijenom 'do registracije' na bh. pijacama. Najbolji automobil je nov automobil, glasi narodna izreka, koju mnogi pripisuju Henryju Fordu. Ko god da je… »

Separatisti zauzeli sjedište Vlade Jemena u Adenu

Al Jazeera 28.01.2018
Snage odane Južnom tranzicijskom vijeću zauzele su i bazu Treće brigade Predsjedničke garde u ovom lučkom gradu. Separatisti na jugu Jemena zauzeli su sjedište jemenske Vlade u lučkom gradu Adenu, prenose agencije. Neimenovani izvor agencije… »

Saudijska Arabija mora ugostiti katarske klubove u Ligi prvaka

Al Jazeera 28.01.2018
Azijska nogometna konfederacija dbacila je zahtjev Rijada da se svi mečevi protiv Katara igraju na neutralnom terenu. Saudijska Arabija mora ugostiti katarske nogometne timove tokom Lige azijskih prvaka narednog mjeseca te omogućiti saudijskim timovima… »

Modificiranje gena – mač sa dvije oštrice

Al Jazeera 28.01.2018
Mijenjanje gena ljudskoj rasi može otključati do sada nezamislive mogućnosti, ali i biti sredstvo koje može dovesti do sudnjeg dana. Modificiranje ljudskih gena jedan je od načina kojim bi mogli promijeniti svijet, kazao je osnivač Microsofta Bill… »

Kavazović: Muslimani u BiH žrtve su zlonamjerne propagande komšija

Al Jazeera 28.01.2018
Reisu-l-ulema kaže kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upozoravala na preuveličavanje opasnosti od vjerskog radikalizma. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ocijenio je "zlonamjernom propagandom"… »

Zašto godišnje iz Hrvatske odlazi 60.000 'volova'

Al Jazeera 28.01.2018
U svijetu ne postoji nijedna država u kojoj na dugovanje od 30 eura platite još 100 eura različitih troškova i naknada. Nitko nema što Hrvat imade! Evo, primjerice, institut ovrhe računa građana zbog dugovanja. U svijetu ne postoji nijedna država… »

Turske 'Delije' protiv slovenskog 'balije'

Al Jazeera 28.01.2018
Taman kada smo pomislili da su navijačke gnusnosti jenjale, prije nekoliko dana oglasili su se 'Zvezdaši'. Ne mora redom, ali podsetimo se nekoliko značajnih opačina srpskih navijača. Ima ih napretek, evo samo nekih i sve su se zbile u relativno… »