Balkan arhiva vesti 01.02.2018

Sednica vlada Srbije i Slovenije: Kada smo preživeli finale košarke kao prijatelji, i sve ostalo ćemo

Srbija danas 01.02.2018
Planirano potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji. U Ljubljani se danas održava zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, na kojoj će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje odnosa i primenu sporazuma, uključujući sporazum o sukcesiji… »

Novo ime Makedonije, završena runda - Nimic optimista

B92 01.02.2018
Skoplje -- Posrednik u pregovorima Atine i Skoplja u vezi sa novim imenom Makedonije Metju Nimic održao je četvorodnevne razgovore sa zvaničnicima Grčke i Makedonije. On je na kraju razgovora izjavio da je optimista i da obe strane imaju volju da… »

Izložba o Jasenovcu jedna od najgorih koje sam video, ne znam šta bih rekao

Sputnik 01.02.2018
Glavni direktor Svetskog jevrejskog kongresa za Izrael Lorens Vajnbaum izjavio je u Zagrebu da je uznemiren nakon posete Spomen-području Jasenovac i istakao da je tamošnja postavka primer zamagljivanja istorije Holokausta. „To je jedna od najgorih… »

Brnabić: Srbija ne mora da prizna Kosovo da uđe u EU

Al Jazeera 01.02.2018
Premijerka Srbije kaže da je najlakše reći da je to zamrznut konflikt i prepustiti da 'vruć krompir' rješava neko drugi. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani nedvosmisleno rekao da Srbija… »

Sudar putničkog i teretnog broda kod Šibenika, teretnjak potonuo

RTV 01.02.2018
ŠIBENIK - Putnički brod "Tijat" sudario se u sredu uveče s teretnim brodom "Plavi Jadran" na oko 200 metara od obale ostrva Prvić u Hrvatskoj, a nakon toga je 28 metara dugi teretnjak potonuo na dubinu od oko 20 do 25 metara, saopšteno je iz… »

Hrvatska: Policajac sa slike s kokardom premešten

B92 01.02.2018
Osijek -- Policajac Dragomir Sudar, koji se na pravoslavni Badnji dan našao na selfiju 24-godišnjeg mladića koji je imao šajkaču s kokardom na glavi, premešten je. Kako piše "Glas Slavonije", njima u policiji nije rečeno na koje radno mesto je… »

Rešenje za ime je "GornaMakedonija" - kao jedna reč?!

B92 01.02.2018
Atina, Skoplje -- Izaslanik UN Metju Nimic navodno je pronašao kompromisno rešenje za sukob Grčke i Makedonije oko imena bivše jugoslovenske republike - spojeno GornaMakedonija. Kako izveštavaju neki grčki i makedonski mediji i srpska "Politika"… »

"U Srpskoj progone Hrvate": Banjalučki biskup oštro o vlasti od koje je dobio orden časti

Blic 01.02.2018
Banjalučki biskup Franjo Komarica optužio je vlasti u Republici Srpskoj za sistematski progon i ugrožavanje ljudskih i građanskih prava Hrvata. Nosilac Ordena časti RS, kojeg mu je 9. januara 2012. lično uručio predsednik Srpske Milorad Dodik, svoj… »

Čeka nas temperaturni preokret - i izgleda da će stvarno da se desi

Noizz 01.02.2018
Izgleda da će onaj temperaturni preokret na koji su nas upozoravali ipak zapravo da se desi - iako smo svi bili sumnjičavi po pitanju najava naših meteorologa, sve su šanse da će se zapravo ostvariti. Prvo su nam rekli da će februar biti topao i… »

Slovenačkim ribarima stigle prve kazne iz Hrvatske

RTS 01.02.2018
Zbog ulaska u Piranski zaliv, u vode koje Hrvati smatraju svojom teritorijom, slovenački ribari dobili su prve kazne iz te susedne zemlje, javila je agencija STA. Ribar Silvano Radin rekao je slovenačkoj agenciji da mu je stiglo šest kazni, svaka u… »