Arhiva » Vesti » Al Jazeera 13.02.2018

Vučić: Čuvati identitet Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji

Predsjednik Srbije zahvalio je Srbima u Hrvatskoj na očuvanju ognjišta i srpskog imena, Grabar-Kitarović poručila da je Hrvatska njihova domovina.

Al Jazeera utorak, 13. februar 2018.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je u utorak navečer u Zagrebu da ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda, kao i da ne postoji važniji interes, i zato će Srbija uložiti sve napore da čuva mir s hrvatskim narodom, ulaže u stabilnost, ali i očuvanje svog identiteta.

Vučić je na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća obraćanje počeo zahvalnošću Srbima u Hrvatskoj na očuvanju svojih ognjišta, obitelji, svog srpskog imena i prezimena.

Srbi u Hrvatskoj, kako je nastavio, narod su s bogatom poviješću, koji je dao višestoljetni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na području današnje Hrvatske.

"Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović dali su veliki doprinos i hrvatskoj, i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata", istaknuo je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Rekao je da su on i njegova hrvatska kolegica Kolinda Grabar-Kitarović ušli u težak i velik posao, koji je malo tko razumio, a i malo tko je želio da "napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost".

Čut ćemo glas Hrvata i Hrvatske

"Zahvalan sam što je predsednica Grabar-Kitarović uputila poziv u vreme kada je najlakše bilo napadati Srbiju, i u Beogradu na isti način odgovarati", naglasio je on, najavivši da će hrvatska predsjednica vrlo brzo dobiti poziv da posjeti Srbiju.

"Ona će moći da pokaže hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, šta je sve još urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Postaraćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u opštinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mestu. Nećemo to kriti od srpske javnosti. Njihov bolji život značiće veću sigurnost za sve vas ovde u Hrvatskoj", poručio je Vučić.

Rekao je da onda neka opet svi koji nisu mjerili svoje riječi proteklih dana pričaju, "ali rezultat predsednice Hrvatske biće bolji položaj Hrvata u Srbiji, rezultat kojim ću ja moći da se pohvalim je da se Srbi nešto slobodnije osećaju u Hrvatskoj".

Kazao je kako mu se u Vrginmostu učinilo da je to nešto što najviše nedostaje, navodeći da je vidio ljude koji su se sklanjali, izbjegavajući kamere.

Naglasio je da je neophodno da se pristojnim riječima rado gleda kako mijenjati budućnost i pokaže tolerancija koje je, kako je rekao, malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i ono drugog.

"Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo", kazao je on.

Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da postoje različiti pogledi na prošlost, ali da zajedničkim naporima mogu prevazići ti problemi i promijeniti list u odnosima dviju zemalja.

'Dva monologa ne čine dijalog'

To će se, kako je naglasio, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za dvije zemlje, već cijelu regiju.

Treba se, prema njegovim riječima, ugledati na Nijemce i Francuze, ali i mnoge druge narode svijeta, koji su razumjeli da je budućnost uvek važnija od prošlosti.

"Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali, naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućost celog regiona, da obrišemo barijere i stremimo istom cilju, danas je to Evropska unija, a pre svega su to mir i stabilnost, koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je istaknuo da "dva monologa ne čine dijalog" i da treba razgovarati kako bi riješili pitanja nestalih, probleme s razmjenom kulturnih dobara, granice na Dunavu prije svega, da se unaprijede prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kazao je kako treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine, kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, te je dodao da su neophodni, više nego ikada, dijalog i razgovor.

Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda te da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.

Izrazio je još jednom zahvalnost hrvatskoj kolegici na hrabrosti što ga je pozvala, rekavši da je vidio koliko to teško može biti.

"Kako god da sam očekivao teška dva dana, kako god napade sa različitih strana, znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše da bude", kazao je on.

Čuvati identitet i brinuti o budućnosti

"Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč", rekao je ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojim posjetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod je ponosan na ova dva dana.

"Ne brinite, ja sam fin sa vama, njima ću malo oštrije da odgovorim", poručio je Vučić.

Pozvao je Srbe da čuvaju srpski identitet, štite svoje obitelji i brinu o svojoj budućnosti, a time i o srpskoj budućnosti.

"Vaš opstanak ovde znači i naš opstanak, jer pokazuje svetlost kako moramo da poštujemo svoj narod, koliko moramo da se borimo za ćirilično pismo, jezik i narod. Borićemo se mirno, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanjem prema Hrvatskoj", naglasio je on.

Govoreći o predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu, kazao je da Srbija nije oduševljena zakonom o veteranima, podsjećajući da nije odgovorila na sličan način, te da je želio pozvati Pupovca da ga pita zašto nije glasovao protiv, ali ga nije pozvao, jer je znao da je predstavniku Srba u Hrvatskoj teže nego njemu.

"On mora da vodi računa ovde ne samo za svoju porodicu, već sve sunarodnike", objasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je u svemu što je radio u utorak vodio računa o svakoj riječi, jer će se vratiti u Beograd, a politika koju vodi je da se pomogne Srbima u Hrvatskoj da sa susjedima Hrvatima mogu živjeti lijepo, graditi zajedničku budućnost, razmišljati bez straha.

"A bez straha je ako budemo gradili politiku za bolji život Hrvata u Srbiji koji će čini mi se želeti da vama uzvrate na isti način u Hrvatskoj", kazao je on.

Grabar-Kitarović: Što nas ne ubije, ojača nas

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija.

Obraćajući se sudionicima Skupštine SNV-a, ona je rekla da joj je drago što ih može pozdraviti na tom mjestu kao njihova predsjednica.

Podsjetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati surađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osjećaj bliskosti i povjerenja, a da su ostale posljedice i frustracije koje se i danas osjećaju.

"I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlosti, uvjereni smo da možemo surađivati, da, kao političari, imamo zadatak učiti iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odazivu", poručila je ona.

Vučiću je povodom njegovog dojma da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, "replicirala" izrekom 'što nas ne ubije, to nas ojača' te dodala da su "ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda".

"Sudbina nestalih jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obilježen grob jedno je od temeljnih prava i preduvjet uspjeha dijaloga i atmosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj suradnji u području ekonomije i drugim", rekla je hrvatska predsjednica.

Izrazila je potom zajedničko uvjerenje da, bez obzira na razlike, postoji dužnost da se postave temelji trajnog dijaloga i suradnje koji neće moći poremetiti povremeni incidenti.

"To je u interesu naših bilateralnih odnosa, ali i regije", kazala je predsjednica Hrvatske te dodala da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

'Hrvatska je vaša domovina'

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dvije zemlje mogu i trebaju riješiti bez vanjskih uplitanja.

"Zato treba proširivati područja i suradnje, a to je značajnim dijelom u rukama manjina", primijetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unaprjeđenju položaja srpske manjine i povratka.

"Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu", rekla je te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je "to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija".

Grabar-Kitarović je dodala da u rješavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj nitko ne smije biti građanin drugog reda.

"Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina", zaključila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


Objavljeno na sajtu balkans.aljazeera.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.