Al Jazeera

COVID-19: Visok broj smrtnih slučajeva u zemljama regiona

Al Jazeera pre 13 sati
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je registrirano 3.858 novozaraženih, Sloveniji 2.482, Srbiji 2.272, BiH 846, S. Makedoniji 460, Crnoj Gori 212, a na Kosovu osam slučajeva zaraze korona virusom. Prema posljednjim presjecima epidemiološke situacije u… »

Vlada Srbije ograničila visinu cijena osnovnih životnih namirnica

Al Jazeera pre 16 sati
Cijene ne smiju prelaziti one koje su bile na snazi 15. novembra. Vlada Srbije na današnjoj sjednici donijela je odluku da ograniči visinu cijena osnovnih životnih namirnica – šećera, brašna, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa i mlijeka… »

WHO: Neke zemlje pretjerano reagiraju na omikron

Al Jazeera pre 10 sati
Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog nove varijante korona virusa, iako Svjetska zdravstvena organizacija kaže da predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih. Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom… »

EMA: Evropska unija spremna za omikron varijantu

Al Jazeera pre 9 sati
Evropska agencija za lijekove će trebati dvije sedmice da se dobiju naznaku da li će trenutne vakcine protiv COVID-19 biti djelotvorne i kada je riječ o novoj varijanti korona virusa. Šefica Evropske agencije za lijekove (EMA) izjavila je u utorak da… »

Predsjednik Skupštine raspisao referendum o promjeni Ustava Srbije

Al Jazeera pre 10 sati
Ivica Dačić raspisao je referendum o promjeni Ustava Srbije za 16. januar, radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava Srbije. Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je u utorak navečer referendum o promjeni Ustava Srbije za 16… »

BioNTech, Moderna i J&J rade na novoj vakcini za omikron

Al Jazeera pre 20 sati
Svi su zabrinuti da bi se novi soj mogao brzo širiti širi čak i među vakcinisanim osobama. Kompanije BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson rade na vakcinama koje su posebno usmjerene na novu omikron varijantu korona virusa u slučaju da postojeće… »

Putin prijeti da će djelovati ako NATO pređe ‘crvene linije’ prema Ukrajini

Al Jazeera pre 14 sati
NATO i SAD ranije su upozorile Rusiju da će platiti visoku cijenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njene “crvene linije” prema… »

Bashkim Jashari novi komandant Kosovskih sigurnosnih snaga

Al Jazeera pre 16 sati
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani donijela je dekret o razrješenju dosadašnjeg komandanta Rahmana Rame. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, ujedno i vrhovni komandant Kosovskih sigurnosnih snaga, imenovala je general majora Bashkima Jasharija za novog… »

Uhapšeno devet bivših pripadnika Vojske RS, osumnjičenih za ratne zločine

Al Jazeera pre 20 sati
Uhapšeni se sumnjiče za zločin protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima na području Bosanskog Novog. Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegocine, pripadnici Državne agencije za… »

Rekordna stopa inflacije u eurozoni

Al Jazeera pre 18 sati
Inflacija je u novembru iznosila 4,9 posto, najviše otkako se bilježe brojke. Zvanične brojke pokazale su da potrošačke cijene širom 19 zemalja koje koriste euro kao valutu rastu rekordnom stopom. Eurostat, statistička agencija Evropske unije… »

Al Jazeera, najnovije vesti »