Al Jazeera

Šefovi diplomatija EU danas o Zapadnom Balkanu

Al Jazeera pre 2 dana
Neimenovani visoki zvaničnik EU-a je rekao da ministri žele utvrditi kako pospješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom ‘zarad stabilnosti i sigurnosti same EU’. Šefovi diplomatija Evropske unije održat će danas u Briselu strategijsku raspravu o… »

Žene i djeca među ubijenima na jugu Afganistana

Al Jazeera pre 2 dana
U bombaškom napadu na autobus u pokrajini Zabul poginulo najmanje 11 osoba. Najmanje 11 ljudi je ubijeno, a deseci su ranjeni u bombaškom napadu na autobus na jugu Afganistana, u pokrajini Zabul, saopćili su danas zvaničnici, prenosi agencija Tanjug… »

Svjetski čelnici pozivaju na smirivanje tenzija u Jerusalemu, UN bez zajedničke deklaracije

Al Jazeera pre 1 dan
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak o nasilju u Jerusalemu ali je sastanak završen bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u… »

Škotska premijerka: Nije pitanje da li će biti referenduma, nego kada

Al Jazeera pre 2 dana
Glasovi na izborima dokazali su da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje, rekla je Nicola Sturgeon. Premijerka Škotske Nicola Sturgeon rekla je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Borisu Johnsonu da nije pitanje da li će drugi… »

BiH dobila nove količine vakcina, širenje zaraze pod kontrolom

Al Jazeera pre 2 dana
U Sarajevu je u ponedjeljak ponovo aktiviran punkt za masovnu vakcinaciju u Olimpijskoj dvorani Zetra. Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je isporučena nova pošiljka s nešto više od 43.000 doza vackina protiv korona virusa, čime bi, nakon višednevnog… »

Evropska komisija namjerava uvesti gornju granicu za plaćanje gotovinom

Al Jazeera pre 2 dana
Razgovaramo o gornjoj granici od 10.000 eura, toliko novca nositi u džepovima je teško, rekla je komesarka Mairead McGuinness. U borbi protiv pranja novca Evropska komisija razmišlja o zabrani plaćanja gotovinom za iznos iznad 10.000 eura, najavila je… »

Engleska nastavlja sa planom ublažavanja mjera

Al Jazeera pre 2 dana
Zemlja je u procesu postepenog ukidanja posljednjeg zaključavanja, u skladu sa planom od četiri koraka predstavljena u februaru. Engleska će nastaviti sa planovima da dodatno ublaži protivpandemijska ograničenja 17. maja, uključujući omogućavanje… »

Većina Japanaca za otkazivanje Olimpijskih igara

Al Jazeera pre 2 dana
Japan je produžio vanredno stanje u Tokiju do kraja maja i muči se sa zaustavljenjem naglog rasta broja slučajeva zaraze korona virusom. Gotovo 60 posto građana Japana želi da se zbog pandemije COVID-a 19 otkažu Olimpijske igre u Tokiju koje bi… »

SpaceX šalje satelit na Mjesec, misiju plaća kriptovalutom

Al Jazeera pre 2 dana
Ova će misija pokazati primjenu kriptovaluta van Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu, saopćeno je iz SpaceX-a. Kompanija SpaceX američkog milijardera Elona Muska lansirat će 2022. godine satelit na Mjesec pod ugovorom… »

Kina odbacila kritike NASA oko pada rakete u Indijsko more

Al Jazeera pre 2 dana
Kineski mediji su javili jučer da su ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean. Kina je danas kritikovala komentare NASA-u u kojima se Peking optužuje da “nije ispunio odgovarajuće standarde” u vezi sa svemirskim otpadom, podsjećajući… »

Al Jazeera, najnovije vesti »