Al Jazeera » Vesti dana

http://balkans.aljazeera.net

Al Jazeera

Feith podržava razmjenu teritorija Kosova i Srbije

Al Jazeera pre 2 dana
Bivši predstavnik EU-a Pieter Feith smatra da razmjena teritorija može donijeti više stabilnosti. Bivši specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Pieter Feith izjasnio se u prilog ideje razmjene teritorija između Kosova i Srbije, prenose prištinski mediji. "Vrijeme je da budemo... »

Madrid se nada dogovoru sa Londonom o Gibraltaru do oktobra

Al Jazeera pre 2 dana
Gibraltar, britanska teritorija koji se nalazi na južnoj obali Španije, napustit će EU zajedno sa Velikom Britanijom 29. marta. Španija se nada kako će postići okvirni dogovor sa Velikom Britanijom u oktobru o statusu Gibraltara nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije, rekao je u... »

Turska: Nastavljamo borbu protiv terorizma u Siriji

Al Jazeera pre 2 dana
Pozvana međunarodna zajednica da u rješavanju sirijske krize zadatke ispuni brzo i efikasno. Nacionalno vijeće za sigurnost Turske (MGK) na sastanku u Ankari usvojilo je deklaraciju u kojoj je apelirano na međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake u cilju okončanja rata u Siriji. "Poziva... »

Trump smanjuje liberalnu većinu na apelacionim sudovima

Al Jazeera pre 2 dana
Dok Senat pod kontrolom republikanaca ubrzano potvrđuje brojne njegove kandidate, američki predsjednik je već imenovao 26 sudija. Uz pomoć republikanaca u Senatu, američki predsjednik Donald Trump ubrzano popunjava upražnjena mjesta na američkim apelacionim sudovima, pokušavajući... »

Deseci poginulih u potonuću broda u Tanzaniji

Al Jazeera pre 1 dan
Jedan zvaničnik je kazao kako se vjeruje da je na brodu koji je potonuo blizu otoka Ukara bilo više od 200 osoba. Najmanje 40 osoba je poginulo u Tanzaniji kada je putnički brod potonuo na jugu jezera Viktorija, objavili su zvaničnici u četvrtak. Iako to još nije zvanično potvrđeno, jedan... »

Nema saglasnosti o svim pitanjima koja se tiču migracija

Al Jazeera pre 1 dan
Slažemo se oko glavnog cilja - zaustavljanja ilegalnih migracija u Evropu, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. Među zemljama članicama Evropske unije i dalje nema saglasnosti po svim pitanjima u vezi s migracijama, ali su sve složne da je glavni cilj zaustavljanje ilegalnih... »

Poljska: Imenovane nove sudije uprkos prijetnjama EU-a

Al Jazeera pre 1 dan
Pravni stručnjaci kažu da se to tijelo može iskoristiti za obračun sa sucima koji su kritični prema vlasti. Poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao je deset novih sudija vrhovnog suda, uprkos prijetnjama evropskim sankcijama. Suci su imenovani u novoosnovano disciplinsko vijeće, saopćio je... »

Plenković: Hrvatski model islama je uzor za EU

Al Jazeera pre 1 dan
Saradnju Vlade s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj premijer je ocijenio dobrom i poručio kako treba nastaviti njegovati dijalog sa zagrebačkim muftijom. Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je u četvrtak o sastanku šefova Evropske unije u Salzburgu, na kojem je učestvovao, gdje je... »

Iran odbija pregovore sa SAD-om

Al Jazeera pre 1 dan
Iz Teherana tvrde da je Washington prekršio uvjete o nuklearnom programu iz 2015. godine. Iran je u četvrtak uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore, kazavši kako je Washington prekršio uvjete posljednjeg velikog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015. godine. Predsjednik SAD-a... »

Skupština Kosova ratificirala tri sporazuma s EU-om

Al Jazeera pre 1 dan
Zastupnici su većinom glasova prihvatili sporazume IPA 2017 (prvi dio), Evropa za građane i ERASMUS +. Zastupnici u Skupštini Kosova su u četvrtak, na vanrednoj sjednici u Prištini, sazvanoj na zahtjev opozicije, ratificirvali tri sporazuma između Evropske unije i Kosova: IPA 2017 (prvi dio),... »

©2018 Netmark d.o.o.