Al Jazeera

U prošlosedmičnom iranskom napadu ranjeno 11 američkih vojnika

Al Jazeera pre 1 dan
Ranije su vojska i predsjednik SAD-a Donald Trump tvrdili kako niko nije povrijeđen u iranskom raketiranju američkih baza u Iraku. Najmanje 11 američkih vojnika ranjeno je u iranskom napadu na dvije američke vojne baze u Iraku, saopćila je u… »

Tim NATO-a u Crnoj Gori zbog prijetnje od ruskih hibridnih napada

Al Jazeera pre 1 dan
Prvi protivhibridni tim Saveza za podršku raspoređen je s ciljem jačanja sposobnosti zemlje i odvraćanja hibridnih izazova. Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, maršal Stuart Peach, izjavio je da se Savez direktno suočava s nastojanjima ruskih… »

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mektića

Al Jazeera pre 1 dan
Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužen je za zloupotrebu položaja i ovlasti te pomaganje u izvršenju krivičnog djela. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu u predmetu protiv bivšeg ministra sigurnosti… »

Američki ratni brod plovio Tajvanskim moreuzom

Al Jazeera pre 1 dan
Ministarstvo odbrane Tajvana događaj okarakteriziralo kao uobičajenu misiju, oružane snage nadgledale su plovidbu. Američki ratni brod prošao je kroz Tajvanski tjesnac, priopćilo je ministarstvo obrane tog otoka, manje od tjedan dana nakon što je… »

Kina: Drugi pacijent umro od nepoznate upale pluća

Al Jazeera pre 1 dan
Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. decembra pogoršalo se nakon pet dana. Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u centralnom dijelu Kine i čiji virus pripada istoj grupi kao i SARS odnijela je i drugu žrtvu, saopćile su… »

Njemačka ima rekordna 83,2 miliona građana

Al Jazeera pre 1 dan
Iako je riječ o rekordu, to je najsporiji rast od 2012. u zemlji koja ima jednu od najstarijih populacija na svijetu. Njemačka je dosegnula rekordna 83,2 milijuna stanovnika prošle godine zahvaljujući migraciji, ali je to najsporiji rast od 2012… »

Štrajkači zatvorili i Louvre

Al Jazeera pre 1 dan
Demonstranti su blokirali ulaz, protestirajući zbog planova Emmanuela Macrona za reformu penzijskog sistema. Pariski muzej Louvre zatvoren je u petak jer su deseci demonstranata blokirali ulaz kako bi se usprotivili planovima Vlade Francuske da izvrši… »

Poljski Senat odbacio prijedlog zakona o discipliniranju sudija

Al Jazeera pre 1 dan
Evropska unija, aktivisti za ljudska prava i advokati vjeruju da je prijedlog zakona osmišljen da zaustavi kritiku vladinih reformi. Poljski Senat, u kojem dominira opozicija, odbacio je prijedlog novog zakona koji bi omogućio da sudije koje kritiziraju… »

Putin zauvijek: 'Prevrat' ili 'mirna revolucija'

Al Jazeera pre 1 dan
Svima u Moskvi je prilično jasno: predsjednik nema namjeru odstupiti sa vlasti, pa politička elita pokušava riješiti ʽProblem-2024ʼ. Ruska javnost je bila zaista iznenađena najnovijim potezima predsednika Vladimira Putina na ruskoj političkoj… »

Londonski sud nenadležan u tužbi protiv SPC-a zbog pedofilije

Al Jazeera pre 1 dan
Visoki sud pravde u Londonu naveo je da englesko pravo ne poznaje institut univerzalne nadležnosti u građanskim parnicama. Visoki sud pravde u Londonu proglasio se nenadležnim u tužbi šest tužilaca protiv Srpske pravoslavne crkve (CPC) zbog… »

Al Jazeera, najnovije vesti »