Al Jazeera

‘Newsweek’: Satelitski snimci sugeriraju da Kina planira invaziju na Tajvan

Al Jazeera pre 11 sati
Peking, dok nastavlja modernizaciju svojih snaga, možda s ciljem aneksije Tajvana, uzima u obzir mogućnost vojne intervencije Washingtona i Tokija, piše ‘Newsweek’. Novi satelitski snimci pustinje na sjeverozapadu Kine otkrili su imaginarnu raketnu… »

Truss: Miješanje Rusije u BiH prijeti da se vratimo mračnim danima

Al Jazeera pre 11 sati
Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije tokom posjete Sarajevu izjavila je da je neophodno da se u BiH još više radi na zaštiti mira. Neophodno je da u Bosni i Hercegovini još više radimo na zaštiti mira i da spriječimo da se ova država vrati… »

Rusi tvrde da su zauzeli grad Liman

Al Jazeera pre 12 sati
Proruske snage ispaljivale su projektile s lecima u pravcu Sjeverodonjecka u Istočnoj Ukrajini, a koji sadrže uputstva o tome kako bi se stanovništvo trebalo predati. Hiljade su ostale zatočene u tom gradu, dok ruske snage stežu obruč, probijajući… »

Marcos: Suprotstavit ćemo se svakoj kineskoj akciji

Al Jazeera pre 13 sati
Novoizabrani predsjednik Filipina, koji će preuzeti dužnost 30. juna, kazao je da će se oduprijeti svakom izazovu iz Pekinga u Južnom kineskom moru. Novoizabrani predsjednik Filipina Ferdinand Marcos obećao je da će spriječiti svako strano… »

Premier League ima 10 klubova među 32 najvrjednija u Evropi

Al Jazeera pre 12 sati
Prošle godine je bilo osam engleskih klubova, no Aston Villa i West Ham su se pridružili Manchester Unitedu, Liverpoolu, Manchester Cityju, Chelseaju, Tottenhamu, Arsenalu, Leicesteru i Evertonu. Engleska Premier League sada ima 10 ekipa na popisu 32… »

Bivši general NATO-a: Putin ima rok od devet mjeseci da okonča rat

Al Jazeera pre 12 sati
Taj period je potreban Ukrajini da u svoje redove integrira zapadnjačko oružje koje šalju saveznici, uz svu obuku snaga koje će ga koristiti, navodi general-pukovnik Loukopoulos. Oživljena ruska armija promijenila je fokus svojih dosadašnjih napada… »

Zelenski odgovorio Henryju Kissingeru: Ovo nije 1938. godina

Al Jazeera pre 12 sati
Ukrajinski predsjednik odbio je prijedloge da Ukrajina preda dijelove zemlje Rusiji u zamjenu za mir. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je prijedloge da bi Ukrajina trebala predati kontrolu nad nekim svojim teritorijama Rusiji kako bi se… »

Sirija: Svaki turski upad smatrat ćemo ratnim zločinom

Al Jazeera pre 17 sati
Zvanična Ankara je od 2016. godine izvela tri upada na sjever Sirije kako bi eliminirala pripadnike kurdskih snaga u toj zemlji. Ministarstvo vanjskih poslova Sirije saopćilo je kako će svaki turski upad na njenu teritoriju smatrati kršenjem svog… »

Pentagon: Sankcije na elektroniku utjecale na modernizaciju ruske vojske

Al Jazeera pre 16 sati
Mikroelektronika koja se proizvodi u inostranstvu ključna je za ruske napredne borbene avione i brodove te naprednu municiju, kažu američki zvaničnici. Zapadne ekonomske sankcije i kontrola izvoza vjerovatno će značajno našteti ruskoj proizvodnji… »

Proizvođač vakcine protiv majmunskih boginja ima dovoljno zaliha

Al Jazeera pre 18 sati
Bavarian Nordic jedina je kompanija na svijetu čije vakcine protiv majmunskih boginja ima odobrenje regulatora. Dostupne su dovoljne zalihe vakcina Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač te vakcine za… »

Al Jazeera, najnovije vesti »