Al Jazeera » Vesti dana

http://balkans.aljazeera.net

Al Jazeera

Samit Turske, Rusije, Njemačke i Francuske o Siriji 27. oktobra

Al Jazeera pre 20 sati
Samit u Istanbulu je najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a dolaze Angela Merkel, Emmanuel Macron i Vladimir Putin. Četverostrani summit Turske, Rusije, Njemačke i Francuske o sukobu u Siriji bit će održan u Istanbulu 27. listopada, priopćio je u petak Ibrahim Kalin, glasnogovrnik... »

Turski istražioci utvrdili tačno mjesto gdje je Khashoggi 'ubijen'

Al Jazeera pre 21 sat
Turska nije ni sa kim podijelila audiosnimak koji indicira da je novinar ubijen, rekao je turski ministar vanjskih poslova. Turski istražioci utvrdili su tačno mjesto u saudijskom konzulatu gdje je saudijski novinar Jamal Khashoggi navodno ubijen tokom pretraživanja zgrade ranije ove sedmice,... »

OSCE primijetio transfere oružja iz Rusije za separatiste u Ukrajini

Al Jazeera pre 1 dan
Promatračka misija OSCE-a je navela da je primijetila moguće transfere oružja iz Rusije prema separatističkim teritorijima u Ukrajini. Promatračka misija OSCE-a je navela da je primijetila moguće transfere oružja iz Rusije prema separatističkim teritorijima u Ukrajini, dok Moskva i dalje... »

Sobranje izglasalo početak procedure ustavne promjene imena Makedonije

Al Jazeera pre 13 sati
Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) kako bi se počelo s procesom dopune Ustava. Makedonski parlament je u petak navečer izglasao početak procedure ustavne promjene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom. Rasprava, koja... »

Mitchell: Rivali SAD-a šire politički i vojni utjecaj na Balkanu

Al Jazeera pre 13 sati
Pomoćnik američkog državnog sekretara kaže da je Rusija ponovo vojni faktor u Evropi, a da Kina koristi diplomatiju 'dužničke knjige'. Pomoćnik državnog sekretara SAD-a u Birou za evropske i evroazijske poslove Wess Mitchell izjavio je u petak da rivali Amerike šire politički, vojni i... »

Cavusoglu se u Prištini sastao s Thacijem i Pacollijem

Al Jazeera pre 14 sati
Turski šef diplomatije se sastao se predsjednikom Kosova i ministrom vanjskih poslova i pružio im punu podršku. Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavosoglu sastao se u petak u Prištini s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i svojim kosovskim kolegom Behgjetom Pacollijem.... »

'Veliki marš za povratak': Izraelski vojnici ranili 130 Palestinaca

Al Jazeera pre 15 sati
U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da su vojnici tom prilikom koristili suzavac te gumenu i bojevu municiju. Najmanje 130 osoba je ranjeno kada su izraelski vojnici intervenirali na mirnim protestima Palestinaca u pograničnom području Pojasa Gaze, javlja Anadolija. U... »

Njemačka čeka ishod istrage i reakciju Rijada o slučaju Khashoggi

Al Jazeera pre 17 sati
Njemački šef diplomatije Heiko Maas je ponovio apel saudijskim vlastima da daju doprinos potpunoj i pravovremnoj istrazi. Njemačka će koordinirati odgovor Saudijskoj Arabiji zajedno sa svojim europskim partnerima ako istraga pokaže da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u... »

FATF poručio Iranu da iskorijeni finansiranje terorizma

Al Jazeera pre 19 sati
Teheran ima četiri mjeseca da ratificira odluku o pridruživanju globalnoj konvenciji, u suprotnom slijede nove sankcije. Međuvladina organizacija FATF (Financial Action Task Force) dala je rok Iranu do februara da iskorijeni finansiranje terorizma ili riskrira još veću ekonomsku izolaciju,... »

Kina: Umjetni mjesec mijenja uličnu rasvjetu

Al Jazeera pre 19 sati
Reflektirajući Sunčevu svjetlost, sateliti bi trebali zamijeniti uličnu rasvjetu u kineskim gradovima. Kina do 2020. godine planira lansirati umjetni mjesec koji će zamijeniti uličnu rasvjetu i smanjiti troškove električne energije u urbanim zonama, objavili su u petak kineski državni... »

©2018 Netmark d.o.o.