Al Jazeera » Vesti dana

http://balkans.aljazeera.net

Al Jazeera

Ženeva će kažnjavati prebučna vozila

Al Jazeera pre 8 sati
Aktivisti pozivaju gradske vlasti da buku ograniče na 80 decibela, što je nivo glasnoće mašine za pranje veša. Političari u švicarskom gradu Ženevi planiraju kažnjavati vozače prebučnih automobila, koje će "loviti" radarima za buku, objavio je njemački časopis Autobild. Gradska... »

Kazuo Hara: Pratim likove koji se suprotstavljaju sistemu

Al Jazeera pre 8 sati
Društvo u Japanu danas, pod vladom premijera Shinzo Abea, sve je restriktivnije, upozorava japanski režiser Kazuo Hara. Hiroshi Yokota je pjesnik i aktivista koji ne voli ići u kolicima, jer smatra da je brži ako se kreće na koljenima. Dijeli propagandni materijal, fotografiše ljude, pojave i... »

Alain Delon primio Zlatnu palmu unatoč feminističkim otporima

Al Jazeera pre 9 sati
Feministkinje predbacuju glumcu da je rasist, homofob i ženomrzac, pozivajući se na izjave koje je davao. Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u Gepardu, Alain Delon primio je u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu... »

Husi najavili napade na 300 saudijskih i emiratskih ciljeva

Al Jazeera pre 9 sati
Među metama su vojni i strateški objekti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji te njihove baze u Jemenu. Jemenski Husi priopćili su da su prošlotjedni udari na postrojenja u Saudijskoj Arabiji bili tek početak vojnih operacija protiv 300 glavnih vojnih ciljeva u toj zemlji. Među... »

Kandidatima Srpske liste pobjeda na sjeveru Kosova

Al Jazeera pre 10 sati
Krajem prošle godine načelnici opština na sjeveru Kosova podnijeli su ostavke, pa su raspisani vanredni izbori. Kandidati Srpske liste uvjerljivo su pobijedili na izvanrednim izborima za načelnike četiri opštine na sjeveru Kosova u nedjelju, pokazuju preliminarni rezultati koalicije nevladinih... »

Tuzlanske džamije, duhovno i nacionalno bogatstvo

Al Jazeera pre 10 sati
Od ovog ramazana čak četiri čaršijske džamije u Tuzli nose epitet nacionalnog spomenika. Ramazan je mjesec jedinstvenih ibadeta, vjerskih obreda, a značajan dio istih vezan je za džamije koje su ovog mjeseca naročito posjećene. Muslimani Tuzle i ovog svetog mjeseca prisustvuju molitvama u... »

Deset činjenica o izborima za Evropski parlament

Al Jazeera pre 11 sati
U nekim članicama Evropske unije glasanje je obavezno, a glas građana ne vredi svugdje jednako. U nekim članicama Evropske unije učešče na izborima za Evropski parlament dobrovoljno je, u nekima obavezno. Glas građana ne vrijedi svugdje jednako. Slijedi deset činjenica povezanih s evropskim... »

Uloga 'Mutti' u svjetskoj historiji

Al Jazeera pre 11 sati
Angela Merkel govori o kraju poretka uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata i tvrdi da će se Evropa od sada morati suprotstavljati SAD-u, Rusiji i Kini. Vrijeme koje je Angela Merkel provela na mjestu njemačkoga saveznog kancelara moguće je usporediti samo s mandatima dvojice njenih... »

Strache na video snimku ne savjetuje ulaganje u Srbiju i Hrvatsku

Al Jazeera pre 1 dan
Austrijski vicekancelar za Srbiju rekao da je 'fantastična zemlja', ali da su njegovi prijatelji tamo imali problema sa svojim firmama. Heinz-Christian Strache, koji je juče, pod pritiskom afere u vezi video snimaka večere sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera na Ibici pre dve godine,... »

Eksplozija autobusa u Egiptu, povrijeđeni turisti

Al Jazeera pre 1 dan
Najmanje 17 turista je povrijeđeno u snažnoj eksploziji u blizini turističkog autobusa kod piramida u Gizi. Najmanje 17 ljudi povređeno je u snažnoj eksploziji u blizini turističkog autobusa kod novog Velikog egipatskog muzeja koji se gradi na području piramida u Gizi, saopštili su... »

©2019 Netmark d.o.o.