Al Jazeera

COVID-19: U Kantonu Sarajevo nije bilo smrtnih slučajeva

Al Jazeera pre 1 dan
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata preminula 41 osoba, a u Srbiji 17. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a 41 osoba je preminula. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako… »

Picassova slika prodana za 103,4 miliona dolara

Al Jazeera pre 1 dan
Samo 14 slika u historiji premašilo je 100 miliona dolara na aukciji. Slika “Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Therese)” Pabla Picassa prodana je u četvrtak za 103,4 miliona dolara tijekom aukcije organizirane u Christie’su u New Yorku. Platno… »

Borrell: EU nije sposobna zaustaviti Izrael

Al Jazeera pre 1 dan
Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele, rekao je evropski komesar. Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako Evropska unija nije… »

Vakcine na bazi glasničke RNA djelotvorne protiv indijske varijante

Al Jazeera pre 1 dan
Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, a koju je WHO uvrstio na listu ‘zrabinjavajućih’, otkrivena je u 44 države. Vakcine protiv COVID-19 na bazi glasničke RNA kao što su BioNtech/Pfizer i Moderna, čine se učinkovitim… »

Istraživanje: Kampanjom vakcinisanja u Engleskoj spašeno gotovo 12.000 života

Al Jazeera pre 1 dan
U Britaniji je zabilježeno 127.640 smrtnih slučajeva od COVID-a 19 što je šesti najveći broj umrlih na globalnom nivou. Kampanjom vakcinisanja protiv korona virusa u Engleskoj je spašeno gotovo 12.000 života i više od 30.000 starijih ljudi nije… »

Kompanija Alibaba zabilježila prvi kvartalni gubitak

Al Jazeera pre 2 dana
Ovo je prvi put da Alibaba iskazuje operativni gubitak kao firma kojom se javno trguje na berzi, izjavio je izvršni direktor Daniel Zhang. Alibaba, vodeća kineska platforma za internet trgovinu, izvijestila je o prvom kvartalnom gubitku iz poslovanja… »

U BiH stiglo 40.800 doza AstraZeneca vakcina

Al Jazeera pre 1 dan
Novih 40.800 vakcina došlo je putem COVAX mehanizna, a naredna se isporuka istog broja doza može očekivati za pet sedmica. Više od 40.000 vakcina AstraZeneca dopremljeno je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo, prenosi Fena. Dušan Kojić… »

Vaskrsnuće i ustoličenje nitkova

Al Jazeera pre 1 dan
Otkud Ljottićeve koračnice na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom. Onog trena kada se na jednom predizbornom skupu Srpske napredne stranke pre nekoliko godina, da li u Sremskoj Mitrovici, iza Aleksandra Vučića u kadru pojavio ratni… »

Gaza pod paljbom, raste broj žrtava i na Zapadnoj obali

Al Jazeera pre 1 dan
Od ponedjeljka su u Gazi poginulo najmanje 126 Palestinaca, a danas na Zapadnoj obali deset. Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je u petak sa zračnim udarima i artiljerijskim salvama uprkos međunarodnim pozivima na mir. Izraelska vojska je… »

Šta treba znati o Gazi: Najveći zatvor na otvorenom

Al Jazeera pre 1 dan
Pojas Gaze je već 14 godina pod blokadom Izraela, koji je na nju izveo četiri velika napada, ubivši hiljade ljudi. Posljednjim izraelskim bombardovanjem, Pojas Gaze, dom dva miliona Palestinaca, ponovo je poprište opšte destrukcije i ljudske patnje… »

Al Jazeera, najnovije vesti »