Al Jazeera

New York Times ispunio naslovnicu imenima umrlih

Al Jazeera pre 1 dan
Svi uobičajeni tekstovi, fotografije i crteži zamijenjeni su popisom imena i izvadaka osmrtnica u znak sjećanja na umrle. List The New York Times (NYT) ispunio je naslovnicu nedjeljnog izdanja imenima ljudi koji su umrli od korona virusa. Svi… »

Kineski ministar: Kina i SAD na ivici novog hladnog rata

Al Jazeera pre 1 dan
Napetosti između Pekinga i Washingtona već su visoke posljednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Donald Trump. Kina i Sjedinjene Američke Države su na ivici "novog hladnog rata" upozorio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi… »

Alibašić: Za islam nema nerješive situacije

Al Jazeera pre 1 dan
Pokojni Kofi Annan je govorio: 'mržnja se uči, a isto tako i ljudska solidarnost', podsjeća profesor Ahmet Alibašić. Muslimani širom svijeta proslavljaju Ramazanski bajram, koji dolazi nakon tridesetodnevnog posta. Bio je to prvi ramazan u novijoj… »

Austrijski predsjednik uhvaćen u kršenju policijskog sata

Al Jazeera pre 24 sata
Policija je Alexandera Van der Bellena u društvu supruge zatekla u restoranu u središtu Beča iza ponoći. Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izvinio se u nedjelju nakon što ga je policija u društvu supruge Doris Schmidauer zatekla u… »

Direktorica laboratorije u Wuhanu negira odgovornost

Al Jazeera pre 1 dan
Institut za virologiju u Wuhanu ima tri živa soja korona virusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara Sars-CoV-2, kaže direktorica. Institut za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom Sjedinjene Američke Države kada se radi o izvorištu… »

Građani ponovo na Trgu svetog Petra

Al Jazeera pre 1 dan
Papa Franjo je poruku vjernicima uputio iz svoje knjižnice putem interneta, a okupljeni na trgu pratili su je na velikim ekranima. Građani su se u nedjelju ponovno okupili na Trgu svetog Petra u Rimu da bi prvi put u gotovo tri mjeseca primili blagoslov… »

Ghani spreman ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika

Al Jazeera pre 1 dan
Odluka je uslijedila nakon prihavaćanja ponude pobunjenika o trodnevnom prekidu vatre povodom Ramazanskog bajrama. Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani obvezao se da će ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika nakon prihavaćanja ponude… »

Razvoj vakcine iz Oxforda ima polovične izglede za uspjeh

Al Jazeera pre 24 sata
Postoji opasnost da predstojeće ispitivanje ne da nikakve rezultate zbog male transmisije COVID-a 19 u zajednici. Ispitivanje cjepiva protiv COVID-a 19, koje se razvija na Sveučilištu u Oxfordu, ima 50 posto izgleda za uspjeh jer korona virus u Velikoj… »

Ministar zdravlja Francuske traži ograničenje upotrebe hidroksihlorokina

Al Jazeera pre 1 dan
Autori novog istraživanja utvrdili su neefikasnost lijeka i upozorili na veće zdravstvene rizike. Ministar zdravlja Francuske Olivier Veran zatražio je ograničenje upotrebe hidroksihlorokina u liječenju zaraze korona virusom pošto su autori novog… »

Aktivisti upozoravaju na ekocid u sjeni korone

Al Jazeera pre 24 sata
Od početka korona krize počela je gradnja nekoliko malih hidroelektrana bez potrebnih dozvola, tvrde aktivisti. Svakodnevne žalopojke da je život stao zbog korona virusa obične su demagoške floskule, svojevrsna zamka iza čijih se kulisa događaju… »

Al Jazeera, najnovije vesti »