Al Jazeera

Merkel: Njemačka neće isporučivati oružje Turskoj

Al Jazeera pre 2 dana
Njemačka kancelarka je rekla kako je od Ankare više puta zatražila da okonča vojnu operaciju na sjeveru Sirije. Kancelarka Angela Merkel je poručila je u četvrtak kako Njemačka neće isporučivati oružje Turskoj, zbog vojne ofanzive koju je Ankara… »

Sirijska opservatorija: Poginula 72 civila i 407 boraca

Al Jazeera pre 2 dana
U borbama su poginula 224 borca Sirijskih demokratskih snaga, te 183 pobunjenika koje podržava Ankara. U turskoj ofanzivi na sjeveroistoku Sirije do sada su stradala 72 civila, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava… »

Švedska akademija brani odluku o nagradi Handkeu

Al Jazeera pre 2 dana
Dodjeljivanje Nobela Handkeu izazvalo je kritike zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću. Švedska akademija je i danas ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu… »

Preminuo utjecajni demokrat Elijah Cummings

Al Jazeera pre 2 dana
Afroamerikanac Cummings nazivao je Donalda Trumpa rasistom i oštro kritizirao njegovu imigracijsku politiku. U četvrtak je u 68. godini preminuo američki zastupnik Elijah Cummings, jedan od najutjecajnijih demokrata u Kongresu i ključna osoba u… »

Vijeće Evrope i UN traže zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku

Al Jazeera pre 2 dana
Kamp u Vučjaku nije ni trebao biti otvoren i sada mora biti zatvoren, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović. Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da pod hitno premjeste… »

Pacolli nadomak ulaska u Skupštinu Kosova

Al Jazeera pre 2 dana
Najviše glasova dijaspora je dala Pokretu Samoopredjeljenje, čiji će čelnik Albin Kurti najvjerovatnije biti novi premijer Kosova. Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija dobio je 7.030 glasova birača iz dijaspore, objavio je Valmir Elezi… »

Zadar: Istražni zatvor osumnjičenim za silovanje maloljetnice

Al Jazeera pre 2 dana
Mediji javljaju da su toku privođenja osumnjičenih za silovanje, koje je sudac ranije pustio da se brane sa slobode. U Zadru su u četvrtak navečer privedena petorica osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra. Izvanraspravno… »

UN: Rast broja civilnih žrtava u Afganistanu bez presedana

Al Jazeera pre 2 dana
Broj civila ubijenih ili ranjenih u Afganistanu od jula do septembra ove godine predstavlja cifru bez presedana, navodi UN. Broj civila ubijenih ili ranjenih u Afganistanu od jula do septembra ove godine predstavlja cifru bez presedana, navode Ujedinjeni… »

Bregu: Građanima zapadnog Balkana potreban poticaj iz EU-a

Al Jazeera pre 2 dana
Majlinda Bregu navela je da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana. Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je građanima zemalja zapadnog Balkana… »

Kina će biti dužna prijaviti sve službene sastanke u SAD-u

Al Jazeera pre 2 dana
To je odgovor na tretman koji američki diplomati imaju u Kini i nije povezan ni s jednim drugim aspektom odnosa dviju zemalja. Sjedinjene Države zahtijevat će da kineski dužnosnici obavijeste State Department o planiranim sastancima s lokalnim… »

Al Jazeera, najnovije vesti »