Al Jazeera » Vesti dana

http://balkans.aljazeera.net

Al Jazeera

Vladimir Putin u junu u posjeti Kini

Al Jazeera pre 1 dan
Ruski predsjednik izjavio je da se planira sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom nekoliko puta u ovoj godini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Wang Yi u ponedjeljak su raspravljali o predstojećoj posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini. Putin će... »

Jemen: Štrajk glađu u zatvoru pod kontrolom UAE-a

Al Jazeera pre 1 dan
Zatvorenici navode da je tužilaštvo u Adenu naredilo oslobađanje više od 70 pritvorenih, ali da ih komandanti UAE-a odbijaju pustiti. Deseci zatvorenika počeli su u Jemenu štrajk glađu u znak protesta protiv njihovog pritvaranja na neodređeno vrijeme, bez optužbi i suđenja. Kako navodi AP,... »

Tsipras: Nema trgovine s Turskom u vezi s vojnicima

Al Jazeera pre 1 dan
Grčki premijer odbio je ponudu da dva uhapšena grčka vojnika budu razmijenjena za osam turskih vojnika koji su prebjegli u Grčku 2016. nakon neuspjelog puča. Grčki premijer Alexis Tsipras odbacio je u ponedjeljak mogućnost bilo kakve "trgovine" s Turskom u vezi s oslobađanjem dvojice grčkih... »

Izraelska ministrica obećala dolazak Jevreja iz Etiopije

Al Jazeera pre 2 dana
Ayelet Shaked je rekla da ujedinjenje Jevreja iz Etiopije sa svojim porodicama u Izraelu nije jednostavno. Izraelska ministrica pravde Ayelet Shaked je poručila tokom posete sinagogi u Adis Abebi, da će pomoći Jevrejima iz Etiopije da imigriraju u Izrael "što je prije moguće". Obraćajući se... »

Mediji: Španija odustala od veta na samitu u Sofiji

Al Jazeera pre 1 dan
Deklaraciju u glavnom gradu Bugarske usvojit će samo 28 zemalja članica Evropske unije, a ne u formatu 28 + šest partnera sa zapadnog Balkana. Veleposlanici svih 28 članica Europske unije, uključujući i Španjolsku, odobrili su nacrt deklaracije koja bi trebala biti privaćena na samitu EU –... »

Južna Koreja zaustavila propagandne emisije na granici sa S. Korejom

Al Jazeera pre 2 dana
Nije pojašnjeno hoće li se emitovanje nastaviti nakon ovotsedmičnog samita između korejskih predsjednika. Ministarstvo odbrane Južne Koreje objavilo je u ponedjeljak da je zaustavljeno propagandno emitovanje na granici sa Sjevernom Korejom kako bi se stvorila mirna atmosfera uoči prvog... »

Slovenija od EK-a traži posredovanje u vezi s Ljubljanskom bankom

Al Jazeera pre 2 dana
Ljubljana traži da se Evropska komisija uključi u rješavanje spora Slovenije i Hrvatske o neprenesenoj štednji hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci. Vlada Slovenije u ponedjeljak je od Evropske komisije zatražila da se uključi u rješavanje njenog spora s Hrvatskom o tzv.... »

Kako Mossad izvodi atentate?

Al Jazeera pre 2 dana
Najsmrtonosniju izraelsku jedinicu, poznatu na hebrejskom kao Kidon ('Bajonet'), čine profesionalne ubice specijalizovane za atentate i sabotaže. Piše: Ali Younes Ubistvo 35-godišnjeg palestinskog naučnika Fadija al-Batsha u malezijskoj prijestonici Kuala Lumpuru razotkrilo je tajni program... »

Toronto: Devetero mrtvih u naletu kombija

Al Jazeera pre 2 dana
Kanadska policija ipak ne želi špekulisati je li riječ o slučajnom ili namjernom naletu vozila. White Van seen plowing into people on #YongeStreet #Toronto injuries everywhere pic.twitter.com/bZFDVdhLz4 — Obelix (@henrimiller100) April 23, 2018 Najmanje devetero ljudi poginulo je, a 16... »

Mattis vjeruje u plodonosne razgovore s Pjongjangom

Al Jazeera pre 1 dan
Postoji mnogo razloga za optimizam uoči razgovora sa čelnicima Sjeverne Koreje, poručio je američki ministar odbrane. Američki ministar obrane James Mattis optimistično gleda na razgovore sa Sjevernom Korejom, ističući da će oni biti plodonosni, prenosi Reuters. Mattis je takvu ocjenu iznio... »

©2018 Netmark d.o.o.