Arhiva » Vesti » Insajder 13.02.2018

Tužilaštvo dostavilo podatke u vezi sa istragom ubistva Ivanovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupilo je određeni broj podataka i obaveštenja i dostavilo ih Ministarstvu pravde Republike Srbije, kako bi bili prosleđeni Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini.

Insajder utorak, 13. februar 2018.

„Tužilaštvo je primilo četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć, koje su Ministarstvu pravde Republike Srbije dostavili iz Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u Prištini“, navelo je Tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Od momenta saznanja za događaj, kako dodaju, postupajući po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja Tužilaštva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi nadležni organi intenzivno rade na prikupljanju podataka i obaveštenja i preduzimaju mere i radnje u cilju otkrivanja učinilaca i okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno.

Navode i da Tužilaštvo i drugi nadležni organi nastavljaju da prikupljaju sve podatke i moguće dokaze koji bi doveli do otkrivanja učinilaca.

„Svi novi podaci do kojih MUP i drugi organi budu došli, u kontinuitetu će biti dostavljani Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini“ , navodi Tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Oni istovremeno dodaju i da očekuju da im, pored dokaza koje su do sada primili, budu dostavljeni i drugi dokazi koji su, inače, već pribavljeni tokom istrage koju vodi tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici.

Tužilaštvo, međutim, nije odgovorilo na pitanja novinara redakcije Insajder koje podatke je Priština tražila od Srbije, kao i šta je ono prikupilo od toga.

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je ranije da je Ministarstvo pravde na Kosovu uputilo četiri pismena zahteva Vladi Srbije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali da još nijedan odgovor nije stigao.

Podsetimo, pune dve nedelje od ubistva nije bilo nikakve razmene informacija, da bi 5. februara kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri rekao da su toga dana kosovske institucije dostavile Srbiji tražena dokumenta o toku istrage ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

Nakon toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu navelo je da će „sve dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića proslediti Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini“.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara ispred sedišta stranke u Severnoj Mitrovici.

U subotu su uhapšena dva pripadnika kosovske policije u Severnoj Mitrovici, koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo "manipulacije dokazima u slučaju Olivera Ivanovića". Sud u Mitrovici sinoć je odbio zahtev tužilaštva za pritvorom dvojice policajaca, na šta je glavni tužilac uložio žalbu potvrđeno je Insajderu. Sa druge strane, predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u izjavi za Insajder navodi da je odluka o neodređivanju pritvora doneta zbog toga što tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora.

Mina Milanović


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.