Arhiva » Vesti » Novi magazin 13.02.2018

Holandski ministar spoljnih poslova podneo ostavku zbog laži

Novi magazin utorak, 13. februar 2018.  |  Beta

Zejlstra je ostavku objavio na početku sednice parlamenta na kojoj se očekivalo da ga opozicija ispituje o toj laži, koju je nazvao "daleko najvećom greškom u čitavoj karijeri".

"Reč je o kredibilitetu ministra spoljnih poslova Kraljevine Holandije. Taj kredibilitet mora biti izvan svake sumnje", izjavio je Zejlstra.

On je prvi ministar koji podnosi ostavku otkako je vlada u oktobru formirana. Član je partije VVD premijera Marka Rutea.

Njegova pozicija kao šefa diplomatije je postala neodrživa kada je priznao da je lagao o susretu s Putinom.

Zejlstra je ranije govorio da je 2006. godine prisustvovao sastanku na kom je Putin navodno rekao da smatra Belorusiju, Ukrajinu i baltičke države delovima "Velike Rusije".

Ministar je juče priznao da nije bio prisutan na sastanku, ali da je priču čuo od osobe koja jeste bila prisutna. Kako je rekao, smatrao je Putinove izjave toliko geopolitički važnim da je o njima govorio javno i rekao da ih je sam čuo da bi zaštitio izvor.

"To je očigledno bio pogrešan izbor", rekao je Zejlstra prilikom objavljivanja ostavke.

Ruska ambasada u Holandiji se umešala u debatu saopštenjem u kom je optužila neke u Holandiji da šire "lažne vesti" s ciljem da diskredituju Moskvu navodeći da ona ima ekspanzionističke ambicije.

"Takve stvari mogu da se čuju samo od onih koji žele da predstave Rusiju kao neprijatelja i koji pod izgovorom famozne 'ruske pretnje' nastavljaju da pomeraju vojnu infrastrukturu NATO ka istoku i tako svesno izazivaju vojnu konfrontaciju", navodi se u saopštenju.

Zejlstra je ostavku podneo dan pre zakazanog sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Još se ne zna ko će biti naredni ministar.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vladimir Putin Holandija

©2019 Netmark d.o.o.