Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 13.02.2018

Naučna konferencija u Staroj skupštini

RT Kragujevac utorak, 13. februar 2018.

U zdanju Stare skupštine održana je naučna konferencija posvećena ulozi Kragujevca u stvaranju moderne Srbije.

Skup je okupio predstavnike Matice srpske, Istorijskog insituta iz Beograda, Filozofskog fakulteta, društva srpsko rumunskog prijateljstva, predstavnike lokalnih ustanova kulture, muzeja, gradske uprave.

Manifestacija je uvod u program obležavanja Dana državnosti, ali i značajnog jubileja, na koji će se Grad podsećati tokom cele godine, a to je dvestota godišnjica od proglašenja prestonice.

Stručna javnost predstvila je nova istorijska saznanja o Kragujevcu, koja će biti uvršćena u veliku monografiju čije se publikovanje očekuje na jesen. Odluku kneza Miloša

Obrenovića da Kragujevac, mirnu varoš sa svega 193 kuće i 378 poreskih glava, odredi za prestonicu obnovljene države, posle Drugog srpskog ustanka, pratio je iz promišnjenih i praktičnih razloga.

Srpski narod trebalo je zaštiti u pašaluku. Beograd nije bio pogodan, jer je u njemu još uvek živelo izmešano srpsko i tursko stanovništvo.

Kragujevac je bio pordručje jednonacionalne sredine. I to je bilo dovoljno.Za novi početak nove države, njene administracije, privrede, institucija.

Mlada država borila se sa mnogo problema na svom početku. Trebalo je dosta obrazovanih, stručnih ljudi da povedu privredu, administraciju, sudstvo, obrazovanje novim putem.

Zbog toga je pristizalo dosta sunarodnika – prečana na nova radna mesta, a nisu bile strane pojave ni upošljavanja Evropljana.

Prvi koraci državnosti, ali i zaokreta u političkim i držvotvornim pravcima nastaju na ovom mestu. Od palanke, Grad se pretvara u prepoznatljivo mesto sa monumentalnim zdanjima.

Istorija moderne Srbije napisana je u Kragujevcu. Očuvanje takvog nasleđa zato je i obaveza budućih generacija, rečeno je na naučnoj konferenciji u skupštini staroj skoro dva veka.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kragujevac

©2019 Netmark d.o.o.