Arhiva » Vesti » Sputnik 14.02.2018

Makedonija voljna da imenu doda „geografsku odrednicu“

Sputnik sreda, 14. februar 2018.

Zaev je, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi AP.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove nedelje u Beču, gde im se pridružio posrednik Ujedinjenih nacija, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri spoljnih poslova dveju država, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastaće se na ministarskom sastanku država-članica EU u Sofiji, 15. i 16. februara.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije. Inače, Zaev je prošle nedelje poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obe zemlje su odlučne da se do leta to pitanje reši. Protiveći se imenu „Republika Makedonija“, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisije.

Tanjug


Objavljeno na sajtu rs.sputniknews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.