Arhiva » Vesti » BK TV 14.02.2018

"Grčka želi, ispunićemo!" Makedonija novom nazivu dodaje geografsku odrednicu!

BK TV sreda, 14. februar 2018.  |  Tanjug

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rešavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije, istakavši da je makedonska vlada voljna da doda imenu zemlje "geografsku odrednicu", što Grčka želi.

Zaev je, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi AP.

FOTO: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

Nema dogovora? NATO trupe upadaju u Makedoniju, žele da opkoli Srbiju i Republiku Srpsku!

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove nedelje u Beču, gde im se pridružio posrednik UN, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri spoljnih poslova dveju država, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastaće se na ministarskom sastanku država članica EU u Sofiji, 15. i 16. februara.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

Inače, Zaev je prošle nedelje poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Novo ime Makedonije neće biti na makedonskom jeziku?

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obe zemlje su odlučne da se do leta to pitanje reši.

FOTO: Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

Protiveći se imenu Republika Makedonija, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisije.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug


Objavljeno na sajtu bktvnews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.