Arhiva » Vesti » Blic 15.02.2018

Oko ovih pet pitanja Srbija i Hrvatska se nikada neće složiti

Blic četvrtak, 15. februar 2018.  |  Nataša Latković

Tokom posete Hrvatskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je obećao da će se srpski zvaničnici u narednih 100 dana držati podalje od tema iz prošlosti, oko kojih se Srbi i Hrvati nikada neće saglasiti.

Druga strana se na taj način nije obavezala, ali je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila da će ubuduće fokus biti stavljen na sadašnjost i budućnost odnosa dve države.

Ako bi zvaničnici Srbije i Hrvatske držali prošlosti, daleko ne bi odmakli, jer postoje neslaganja čak i na pojedine događaje iz Drugog svetskog rata.

JASENOVAC

I za Srbe i Hrvate ovo je bolna tema, ali iz različitih razloga. Koliki problem može izazvati između Beograda i Zagreba, videlo se kada je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u sedištu Ujedinjenih nacija organizovalo izložbu o jasenovačkom logoru.

Prilikom njenog otvaranja, Ivica Dačić izjavio je da je u ovom logoru nekadašnje NDH stradalo na stotine hiljada ljudi. Zbog te njegove izjave u Beograd je stigla protestna nota, uz objašnjenje da je srpski šef diplomatije "zloupotrebio i manipulisao brojem žrtava u Jasenovcu, u dnevno-političke svrhe".

Hrvati tvrde da je u Jasenovcu ubijeno oko 80.000 ljudi, dok u Srbiji govorimo o 700.000 ubijenih.

Vlasti u Hrvatskoj, čini se, ni posle 70 godina nisu se suočile sa ovim zločinom, koje su ustaše počinile na njihovoj teritoriji. Najstrašnije je što je mesecima u Jasenovcu visila ustaška ploča sa natpisom "Za dom spremni", a uklonjena je tek pod velikim pritiskom predstavnika Srba, Jevreja i antifašista u Hrvatskoj.

SRBIJA - ZEMLJA AGRESOR?

U Srbiji i Hrvatskoj verovatno zauvek će se gledati različito na rat devedesetih godina. I dok zvanični Beograd tvrdi da je na prostoru susedne države vođen građanski rat, u Zagrebu su izričiti - reč je o agresiji Srbije na Hrvatsku. To su naveli i u zvaničnim dokumentima.

Prvo je u hrvatskom saboru, u oktobru 2000, usvojena Deklaracija o Domovinskom ratu u kojoj piše da je od 1991. do 1995. godine "na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dela srpskog stanovništva u Hrvatskoj".

Da ne odstupaju od toga, pokazalo je i usvajanje Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojem je navedena identična formulacija.

Da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, stav je gotovo svih tamošnjih političara, dok su predstavnici državnog vrha Srbije, bez obzira na stranke koje su u to vreme bile na vlasti, stalno isticali da je u Hrvatskoj vođen građanski rat.

AKCIJA "OLUJA"

Svakog 5. avgusta, na dan kada je počela akcija "Oluja", u Hrvatskoj se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dok se u Srbiji pale sveće, zbog više od 2.000 ubijenih civila i 200.000 prognanih Srba iz Krajine.

Taj dan u Srbiji i Republici Srpskoj proglašen je Danom žalosti, dok se u Kninu organizuje svečana manifestacija na koju dolaze članovi hrvatskog državnog vrha. Na Kninskoj tvrđavi podiže se zastava, a u gradu se organizuju koncerti.

Uprkos velikom broju ubijenih i prognanih sa područja bivše Republike Srpske Krajine i uništene imovine, za taj zločin niko do danas nije odgovarao. U prvostepenoj presudi Haškog tribunala iz aprila 2011. bilo je ocenjeno da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, i da je njen "cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima". Na zatvorske kazne bili su osuđeni i generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Ipak, drugostepenom presudom, oni su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

RATNA ODŠTETA

Hrvatske vlasti već neko vreme pokušavaju da na dnevni red stave pitanje ratne odštete. Državna revizija napravila je čak i procenu koliko bi ona mogla da iznosi i, kako su obračunali, Beograd bi Zagrebu trebalo da isplati oko 32 milijarde evra.

Hrvati se pozivaju na Sporazum o normalizaciji odnosa koje su 1996. godine potpisale Hrvatska i SRJ. U članu sedam tog dokumenta navodi se da će u roku od šest meseci od njegovog stupanja na snagu, dve države sklopiti novi sporazum o nadoknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu, kao i da će u roku od 30 dana biti sastavljena komisija koja će se time baviti. Novi sporazum nikada nije sklopljen, a sama Hrvatska nije ispunila brojne obaveze iz prethodnog, pre svega kada je reč o povratku izbeglica i nadoknadi njihove uništene imovine.

Takođe, nijedan međunarodni sud nije utvrdio krivicu Srbije za rat u susednoj državi, pa su šanse Zagreba da pravnim putem naplati odštetu minimalne.

Ipak, hrvatski premijer Andrej Plenković prilikom posete Aleksandra Vučića Hrvatskoj ponovo je pokrenuo to pitanje, ali je konstatovano da su stavovi dve strane po tom pitanju krajnje suprotni.

Srbija do sada nije iznosila nikakve zahteve o ratnoj odšteti, niti na to ima pravo.

ZAKON O REGIONALNOJ JURISDIKCIJI

Kako se čini, ni po ovom pitanju neće biti postignuta saglasnost dve države. Naime, hrvatske vlasti već nekoliko godina insistiraju da Srbija izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji, po kome može da sudi za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ.

Hrvatska je taj zakon doživela kao napad na njen "suverenitet", a čak je u jednom trenutku zbog toga blokirala otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU. U svim razgovorima srpskih i hrvatskih državnih funkcionera ovo pitanje se provlači kao veoma sporno, a Srbija je do sada bila izričita da neće menjati ovaj zakon.

Zanimljivo da ovaj propis nije bio problematičan sve do 2010. Tada je zbog ratnih zločina uhapšen jedan branitelj u Srbiji, a potom i u BiH, da bi u avgustu 2011. Srbija dostavila hrvatskim organima optužnicu za zločine na kojoj su se nalazila 44 imena. Među njima je bio i tadašnji državni funkcioner Vladimir Šeks i Tomislav Merčep.

(Nataša Latković)


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.