Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 04.03.2018

Ivana Španović dvoranska prvakinja svijeta

Al Jazeera 04.03.2018
Takmičarka iz Srbije slavila na Svjetskom prvenstvu u dvorani u Birminghamu najboljim skokom ove godine. Najbolja atletičarka Srbije Ivana Španović postala je prvak svijeta u skoku udalj na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Birminghamu, javlja agencija… »

Nogometaš Fiorentine Davide Astori umro u 31. godini

Al Jazeera 04.03.2018
Kapiten tima iz Firence i italijanski reprezentativac Davide Astori nije se probudio iz sna u hotelu u Udinama. Nogometni reprezentativac Italije Davide Astori preminuo je u nedjelmju ujutro u 31. godini u snu, saopćio je njegov klub Fiorentina, prenose… »

SPD podržao novu veliku koaliciju s CDU/CSU-om

Al Jazeera 04.03.2018
Aktuelna kancelarka Angela Merkel bi sredinom ovog mjeseca mogla biti ponovo izabrana na tu poziciju. Članovi Socijaldemokratske partije Njemačke podržali su na glasanju ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU… »

Skoplje: Hiljade protiv promjene naziva države

Al Jazeera 04.03.2018
Demonstranti su zatražili da Vlada premijera Zorana Zaeva zaustavi razgovore s Grčkom o sporu oko imena Makedonije. Tisuće prosvjednika u nedjelju su u Skoplju mahali zastavama i uzvikivali "Mi smo Makedonci!" na prosvjednom skupu protiv moguće… »

Izbori za Parlament Italije po novom sistemu

Al Jazeera 04.03.2018
Birališta će biti otvorena od 7:00 do 23:00 sata, a zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak u 14:00 sati. U Italiji će u nedjelju biti održani parlamentarni izbori po novom izbornom sistemu, a posljednje ankete pokazuju kako je ishod… »

Video: 'Windmaggedon' hara istokom SAD-a

Al Jazeera 04.03.2018
Jaka oluja odnijela je najmanje devet života, 1,5 miliona ljudi ostalo je bez struje, vjetar puhao i do 145 kilometara na sat. Izvor: Reuters Snažna oluja koja je pogodila istočni dio Sjedinjenih Američkih Država do sada je odnijela najmanje devet… »

Trump pohvalio kinesku ideju doživotnog predsjedničkog mandata

Al Jazeera 04.03.2018
Američki predsjednik pohvalio kineskog kolegu Xija Jinpinga, rekavši da je sjajan i da bi to možda u SAD-u jednom trebalo pokušati, ne zna se je li se šalio. Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je svojeg kineskog kolegu Xija Jinpinga što je… »

Četiri osobe poginule u rušenju zgrade u Poznanu

Al Jazeera 04.03.2018
Povrijeđene su 24 osobe u rušenju trospratnice u gradu na zapadu Poljske, sumnja se na eksploziju plina. Zvaničnici u Poljskoj saopćili su kako su četiri osobe poginule, dok su 24 povrijeđene kada se u nedjelju urušila stambena zgrada u Poznanu, na… »

Le Drian prijeti Iranu: Ili balističke rakete, ili sankcije

Al Jazeera 04.03.2018
Francuski ministar vanjskih poslova boravit će u dvodnevnoj posjeti Teheranu i razgovarati s liderima Islamske Republike. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian poručio je Iranu, uoči posjete Teheranu u ponedjeljak, kako ta država mora… »

Vrhovni sud Egipta ne da dva otoka Saudijskoj Arabiji

Al Jazeera 04.03.2018
Sud je u obrazloženju odluke naveo kako samo zakonodavna vlast može odobriti sporazum. Vrhovni ustavni sud Egipta je odbacio sve prethodne sudske odluke o predaji dva otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji, na osnovu sporazuma iz 2016. godine između… »