Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 04.03.2018

Kako je Bosna i Hercegovina pobjegla sa 'sive liste' FATF-a

Al Jazeera 04.03.2018
Država više neće morati opravdavati ili prolaziti iste procedure za porijeklo novca koji se može povezati s terorizmom. U periodu kada je Bosna i Hercegovina na udaru nekih evropskih i regionalnih političara koji tvrde da u njoj rastu "islamističke… »

Fra Ivan Nujić: Ko u Bosni traži 'treći entitet', taj priziva rat

Al Jazeera 04.03.2018
Profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom kaže da je samo Bosna starija od Bosne Srebrne, a od ta dva termina starije a živuće na ovom prostoru nema. Malo je mjesta u Bosni koja su tako upečatljivim simbolima povezana s historijom svoje… »

Bandićevi bageri protiv Jabuke i sjećanja brojnih generacija

Al Jazeera 04.03.2018
Grad i kultni klub Jabuka, koji je proslavio 50 godina postojanja, spore se oko imovinsko-pravnih pitanja, terasa u dvije godine rušena dva puta. Spala knjiga na dva slova - tako bi se mogla opisati situacija što se tiče nekadašnjih kultnih… »

Hirscheru pobjeda u Kranjskoj Gori i Globus u slalomu

Al Jazeera 04.03.2018
U subotu je austrijski skijač osvojio mali Kristalni globus u veleslalomu, u nedjelju je to uradio u slalomu. Najbolji skijaš današnjice, 29-godišnji Austrijanac Marcel Hirscher, slavio je u nedjelju u slalomu Svjetskog kupa u Kranjskoj Gori… »

Kina počinje regrutaciju civilnih astronauta

Al Jazeera 04.03.2018
Peking planira povećati broj misija s posadom, oni koju prođu selekciju pomagat će izgradnju neovisne svemirske stanice. Zbog planova da poveća broj svemirskih misija s posadom, Kina će započeti program regrutacije civilnih astronauta za svoj… »

Istočna Ghouta: Stotine u bijegu pred Assadovim snagama

Al Jazeera 04.03.2018
Ne popušta ofanziva režima u Damasku u svrhu uništenja posljednjeg velikog pobunjeničkog uporišta nedaleko od prijestolnice. Stotine ljudi bježe pred napredovanjem sirijskih Vladinih snaga u Istočnoj Ghouti, dok ne popušta ofanziva Damaska u svrhu… »

Crna Gora - država koja ne hapsi četnike i fukaru

Al Jazeera 04.03.2018
Zvanična Podgorica je konzistentna: nije smjela uhapsiti Andriju Mandića zato što je pustila Svetozara Marovića da pobjegne. Ako na kraju dugog i bogatog života (u kojem će, neka niko nema sumnje, i vladati Crnom Gorom, jer je pokazao više… »

Bosanski upitnici i evropski uskličnici: Slavljenje sramote

Al Jazeera 04.03.2018
Država kao što je Bosna i Hercegovina koja ima ovakvu međunarodnu zajednicu nema šta brinuti za budućnost. - Javi se, zapad! - Bosna je kandidat, ooooooo! Tako se vikalo tri puta, a onda je sjever, gdje su tradicionalno smješteni najvatreniji… »

Seul šalje visoku delegaciju u Pjongjang

Al Jazeera 04.03.2018
Posjeta je organizirana u sklopu napora da se ublaže napetosti na Korejskom poluotoku. Južna Koreja će poslati visoku delegaciju u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, koja počinje u ponedjeljak, objavila je predsjednička Plava kuća u nedjelju… »

Interaktivno: Regija i dalje u raljama korupcije

Al Jazeera 04.03.2018
Jedini napredak na ljestvici Transparency Internationala ostvarilo je Kosovo, Hrvatska zadržala prošlogodišnji rezultat. Indeks percepcije korupcije organizacije Transparency International ukazuje da, uprkos pokušajima suzbijanja korupcije širom… »