Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 04.03.2018

Kina: Ne želimo trgovinski rat, ali ćemo zaštititi interese

Al Jazeera 04.03.2018
Peking, nakon objave uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija, poručuje da neće mirno gledati kako mu se ugrožavaju interesi. Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om, no branit će svoje interese, kazao je u nedjelju visoki kineski diplomat, nakon… »

Sisijev rival organizirao predizborni skup, niko mu nije došao

Al Jazeera 04.03.2018
Samo je dvadesetak članova predizbornog tima Mouse Mustafe Mouse nosilo u nedjelju njegove postere kroz centar Kaira. Jedini protivnik egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu el-Sisiju na predstojećim predsjedničkim izborima Mousa Mustafa Mousa pokušao… »

Saudijska Arabija od mušterije postaje proizvođač oružja

Al Jazeera 04.03.2018
Kraljevina je do sada samo dva posto oružja u svom arsenalu proizvodila na lokalnom nivou. Saudijska Arabija planira do 2030. godine polovinu potrebnog oružja osigurati iz vlastite proizvodnje, javljaju agencije. Agencija Bloomberg navodi kako su… »

Agrokomerc između stečaja, obnove i konačnog sloma

Al Jazeera 04.03.2018
Ukoliko dođe do stečaja, nekadašnji prehrambeni div iz Velike Kladuše vjerojatno će moći naplatiti manji dio svojih potraživanja. O Agrokomercu, nekadašnjem prehrambenom gigantu "onog" vremena, mjeničnoj aferi i hapšenju tadašnjeg direktora… »

Beograd: Vodi lista SNS-a, još tri liste prešle cenzus

Al Jazeera 04.03.2018
Pored prijestolnice Srbije, građani su birali skupštinske odbornike u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru. Kako navode iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, na odnovu obrađenih 96,7 posto obrađenih glasova, na lokalnim izborima u Beogradu vodi lista… »

Oscar: U centru pažnje 'Tri plakata izvan grada' i 'Oblik vode'

Al Jazeera 04.03.2018
Jubilarnu 90. svečanost dodjele nagrada i ove će godine, drugi put zaredom, voditi američki komičar Jimmy Kimmel. Hollywood se naveliko priprema za dodjelu Oscara u sjeni afere Weinstein, a Akademija filmske umjetnosti i znanosti koja dodjeluje… »

'Bijela kuga', pošast koja razara bh. društvo i porodice

Al Jazeera 04.03.2018
Siromaštvo, nezaposlenost i nesigurnost razlozi su zbog kojih mladi ljudi ne napuštaju porodični dom čak i kada zađu duboko u tridesete godine života. Nemalo prije smrti veliki italijanski pisac Umberto Eco napisao je pomalo apokaliptičan i… »

Dok Hrvatska grabi ka svemiru, bh. eksperti samo gledaju u nebo

Al Jazeera 04.03.2018
Sporazumom s Evropskom svemirskom agencijom, hrvatski naučnici i kompanije dobijaju veliku priliku; bh. stručnjaci bez ikakve podrške i pomoći. Hrvatske kompanije i naučnici u skorije vrijeme bi mogli biti aktivni sudionici evropskih napora za… »

Izetbegović: Izborni zakon je najvažniji HDZ-u, a ne državi BiH

Al Jazeera 04.03.2018
Čelnik Stranke ddemokratske akcije i član bh. Predsjedništva kaže kako je riječ o 'mantri' koja ima značenje samo lideru Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću. Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine nisu najvažnije pitanje za tu… »

Otišao je Sabe, simbol bh. reprezentacije i veliki čovjek

Al Jazeera 04.03.2018
Sabit Hadžić je bio drugačiji; iza njega su ostale uspomene koje se pamte; da su samo pobjede protiv Hrvatske, bilo bi dosta. Živim na sarajevskoj Dobrinji. Stotinjak i nešto metara udaljen od tunela spasa, koji prolazi ispod aerodromske piste. Da… »