Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 04.03.2018

Danski 'Šarmer' najbolji film Glavnog programa Festa

Al Jazeera 04.03.2018
Film u režiji Milada Alamija najbolje je ostvarenje takmičarskog programa, a nagrađen je i za najbolji scenarij. "Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom natjecateljskom programu 46. Festa pripao je danskom ostvarenju Šarmer u režiji Milada… »

Eko test donosi milione Federaciji, državi BiH ni marke

Al Jazeera 04.03.2018
Više od godinu dana entitet Federacija Bosne i Hercegovine naplaćuje više troškove od onih koje je raspisala državna vlada. Entitet Federacija Bosna i Hercegovina, mimo volje državnih vlasti, tokom protekle godine je inkasirao između pet i devet… »

Zločin u Štrpcima: Mi došli da ih pobijemo, a oni nama daju lepinje...

Al Jazeera 04.03.2018
Slučaj Štrpci za beogradske vlastodršce je isto što je nekad (deveta rupa na svirali) za Vojislava Koštunicu bio Haški tribunal. Poodavno se dokopah solidnog razjašnjenja reči "patriota". Zapisah to prilično potrgano i evo ga prema slobodnom… »

Interaktivno: Epidemija malih boginja u Evropi

Al Jazeera 04.03.2018
Najviše zaražennih u 2017. godini bilo je Rumuniji, Italiji i Ukrajini; u regiji ubjedljivo najgora situacija je u Srbiji. Broj zaraza ospicama, morbilima ili malim boginjama bio je na rekordno niskom nivou 2016. godine, ali godinu kasnije ovaj visoko… »

Moskva: Američke sankcije ilegalne i štetne

Al Jazeera 04.03.2018
Sankcije uvedene nakon pripojenja Krima i početka sukoba na istoku Ukrajine produžene su po naloga predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Kremlj je upozorio na produženje američkih sankcija Rusiji, ocijenivši ih "ilegalnim i štetnim", dok su odnosi… »

Tenzije u slovačkoj Vladi, ministar policije ne da ostavku

Al Jazeera 04.03.2018
Stranka etničkih Mađara, partnera u Vladi, zatražila ostavku Roberta Kalinaka i strane istražitelje u istrazi ubistva novinara. Tenzije u koalicijskoj Vladi Slovačke sve više rastu, nakon što je u subotu ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak… »