Arhiva » Vesti » RTV 13.03.2018

Otvorena prva naučno-zanatska radionica za mlade talente

BEOGRAD - U Naučnom klubu Beograd otvoren je Mejkers spejs, prva naučno-zanatska radionica namenjena svim kreativnim ljudima koji žele da realizuju svoje ideje i projekte. Radionica je otvorena od strane Centra za promociju nauke uz podršku kompanije NIS. Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je slične projekte u još 12 naučnih klubova u Srbiji.

RTV utorak, 13. mart 2018.  |  RTV (Darko Nikolić)
RTV: Otvorena prva naučno-zanatska radionica za mlade talente

Imate projekte i planove, ali ne znate kako da ih realizujete. Nedostaju vam prostor, oprema, stručni saveti. Sve to možete pronaći u prvoj naučnoj radionici otvorenog tipa u samom srcu Beograda i to potpuno besplatno. Da biste postali član Mejkers spejsa potrebno je da sa sobom ponesete samo svoje ideje i projekte.

"Ovo je jedan hab, jedna otvorena laboratorija, gde su svi dobrodošli, gde možete da popričate sa nekim od stručnjaka iz raznih oblasti... da se umrežimo, da se upoznamo, da pomognemo jedni drugima i da iskoristimo ovaj alat i ove mašine i da zajedno realizujemo ideje", rekao je Boris Klobučar, Centar za promociju nauke.

Mentori u radionici uveliko testiraju dobijenu savremenu opremu koju je donirala kompanija NIS. Naftni gigant već nekoliko godina pruža veliku podršku i ulaže značajna sredstva u promociji nauke u Srbiji, što je i njihovo strateško opredeljenje.

"Postoji jasna i transparentna logika – mi se nadamo da će neke ideje koje budu realizovane ovde a koje se tiču oblasti energetike, da će biti primenjeni i u našoj kompaniji", izjavio je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

"Ovaj prostor će pružiti jednu veliku šansu ljudima koji imaju talenat, znanje, ideje i moći će to da realizuju", saopštio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačenlnika Beograda.

Slične projekte uskoro mogu da očekuju i drugi gradovi u Srbiji, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Najavljuje skoro otvaranje Centra za ekološke nauke republičkog ranga na Avali, uz poruku da tu nije kraj.

"Opet u dogovoru sa NIS-om dogovorili smo da radimo jedan centar za istraživanje nafte i gasa u južnom Banatu u Beloj Crkvi. U ovoj godini ćemo time imati gotove 3 istraživačke stanice. Takvo jedno umrežavanje daje jednu sliku i poruku da je nauka u Srbiji poželjna", rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Za rad u inkubatoru znanja i tehnologija 21. veka, prvog dana interesovanje je pokazalo oko 30-ak mladih inovatora.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Novi radni prostor u službi nauke

RTS utorak, 13. mart 2018.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.