Arhiva » Vesti » Politika 14.03.2018

Britanija proteruje ruske diplomate

Politika sreda, 14. mart 2018.  |  Ljiljana Vujić

Tereza Mej naredila je najveće proterivanje ruskih diplomata u poslednjih 30 godina nakon što je Moskva odbila ultimatum da objasni kako je vojni nervni otrov „novičok”, potekao iz Rusije, upotrebljen u napadu na dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju. Ruska 23 službenika imaju nedelju dana da napuste Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve aktivnosti i kontakti na najvišem nivou između Londona i Moskve biće prekinuti.

Povučen je poziv u posetu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, koji, poručuju iz Moskve, nije ni nameravao da ih poseti, a britanski zvaničnici neće prisustvovati Svetskom prvenstvu u fudbalu. Za reprezentacije sa Ostrva nije rečeno da će bojkotovati prvenstvo.

Britanska premijerka je iz parlamenta izvestila svet da je sa Savetom za nacionalnu bezbednost odlučila da preduzme i druge mere, koje iz bezbednosnih razloga neće obznaniti. Rekla je da je London želeo bolje odnose sa Rusijom, ali da je predsednik Vladimir Putin „tragično” postupio, zbog čega će pripremiti novu i rigorozniju zakonsku potporu u oblasti zaštite zemlje od neprijateljskih aktivnosti drugih država, potom protiv špijunaže i kontrole ruskih državljana koji ulaze u Britaniju, u kojoj, kaže, „nema mesta za korumpirane elite i njihov novac”.

Podvukla je i da će preduzeti sve što je potrebno da razbije rusku špijunsku mrežu u Britaniji. Ubuduće će „sumnjive” Ruse zadržavati na granici primenom mera koje sada koriste isključivo nad potencijalnim teroristima. Biće pojačana kontrola na carinama i na privatnim letovima. London će zamrznuti rusku imovinu gde god vlasti pronađu dokaze da je nelegalno stečena i da se može koristiti za ugrožavanje života ili imovine britanskih građana.

Nivo tenzija između dve zemlje, nezabeležen od hladnog rata, raspiruje se mimo britanskih okvira kako London dobija široku savezničku podršku u pritiscima na Rusiju, koja negira umešanost u napad. Naime, premijerka je prethodno zaključila da Moskva „vrlo verovatno” stoji iza napada na agenta i dala im rok do utorka u ponoć da objasne da li je trovanje direktna akcija ruske države ili je posledica gubitka njene kontrole nad zalihama nervnog agensa „novičok”.

Vladimir Putin, koji ujedno ide u susret izborima i izvesnoj pobedi na njima, uzvratio je da pre nego što se uperi prst u bilo koga treba da se ustanovi šta se desilo bivšem agentu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužbe je nazvao političkom predstavom i skretanjem pažnje međunarodne zajednice i istakao da će se, ukoliko London pošalje zvaničan zahtev, Moskva izjasniti u roku od 10 dana.

Lavrov je, javlja Rojters, podvukao da Rusija nema motiv da se obračuna sa agentom dok bi možda motiv mogli da imaju upravo oni koji pokušavaju da vode rusofobičnu kampanju. On je opet zatražio da im Britanci dostave uzorke supstance na koje se pozivaju istražitelji i apelovao na London da se ponaša u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, koja predviđa zajedničke istrage.

Oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da niko ne može u parlamentu svoje zemlje reći: „Dajem Rusiji 24 sata”. „Kako kabinet za spoljne poslove vode ljudi koji apsolutno nemaju veze sa spoljnom politikom, nego su karijeru izgradili na populizmu, normalno je da izađu i počnu da plaše. Pokušajte da nas uplašite”, poručila je Zaharova.

Ali Mejova je nakon toga sastanka sa Savetom za nacionalnu bezbednost istakla da napad na bivšeg agenta nije samo pokušaj ubistva, već državna ruska akcija protiv Velike Britanije, koja ujedno predstavlja povredu zabrane korišćenja hemijskog oružja, zbog čega očekuje apsolutnu podršku međunarodne zajednice. Naglasila je da nisu usamljeni jer je razgovarala sa saveznicima – što znači da bi međunarodna zajednica podjednako oštro, merama izolacije, mogla da deluje u odnosu na Moskvu.

Podržali su je Donald Tramp, Angela Merkel, Emanuel Makron i partneri NATO i EU, koji su ponudili blisku saradnju. Lideri EU o ovom pitanju diskutovaće naredne sedmice, a juče je u Savetu bezbednosti UN predložen snažan odgovor međunarodne zajednice.

I dok London „oštri oružje” i okuplja saveznike, čuju se analitičari koji procenjuju da ovakva reakcija neće mnogo uznemiriti Kremlj, koji će na otpust ruskih diplomata i to što će britanska elita propustiti Svetsko prvenstvo slegnuti ramenima i čekati da vidi da li će nešto od ruskog novca zaista biti zaplenjeno.

Naravno, nameće se pitanje kako će, za početak, vlast „osloboditi” Siti – i ne samo to finansijsko srce Londona, nego i ostatak Britanije – od tolikog upliva ruskog novca, u kojem Ostrvo maltene pliva. U svetlu slučaja trovanja agenta Skripalja opet je isplivala i finansijska zavisnost vladajućih konzervativaca od ruskih rubalja, o čemu je prvo laburista Džeremi Korbin, a potom i mediji, govorio u parlamentu.

Korbin se suprotstavio premijerki. Odbio je da direktno okrivi Rusiju i premijerki je, umesto podrške, uputio niz pitanja. Tako mu nije najjasnije, iako vlada treba da sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, zašto to radi kada tvrdi da je Rusija krivac. Dočekan je „na nož” u parlamentu kada je upitao kako su reagovali na zahtev Moskve da pristupi analizi uzorka otrova. Interesovalo ga je i kako su saznali odakle je dospeo nervni agens, kao i kakvu garanciju država daje Rusima koji žive u Britaniji.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.