Arhiva » Vesti » Politika 14.03.2018

Hejli: Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna

Politika sreda, 14. mart 2018.

Njujork - Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je Rusija odgovorna za trovanje nekadašnjeg špijuna u Velikoj Britaniji. „Mislimo da je Rusija odgovorna. SAD su apsolutno solidarne s Velikom Britanijom”, rekla je Hejli posle hitnog sastanka Saveta bezbednosti sazvanog na zahtev Londona.

Ona je dodala da nije reč o „izolovanom incidentu”. Njen francuski kolega Fransoa Delatr je takođe izrazio „jasnu podršku” i „potpunu solidarnost Francuske” s Londonom, ali bez direktnog optuživanja Rusije za napad nervnim agensom na nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegovu ćerku Juliju (33).

Njih svoje su u bolnici i nalaze se u kritičnom stanju. Otrovan je i jedan policajac. Britanska premijerka Tereza Mej je najavila niz mera protiv Rusije, uključujući proterivanje 23 diplomata i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocenjujući da je Moskva „kriva” za trovanje Skripalja. (Beta-AFP)

Nebenzja: Rusija nikada nije proizvodila „novičok"

Njujork - U Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom „novičok”, a taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja „koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo”, prenosi TASS. Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom „novičok”, koji zmatraju „sovjetskim izumom”.

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi TASS. On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom. Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke. (Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.