Arhiva » Vesti » RTS 14.03.2018

Savet bezbednosti, polemika ruskog i američkog ambasadora oko slučaja Skripalj

RTS sreda, 14. mart 2018.
RTS: Savet bezbednosti, polemika ruskog i američkog ambasadora oko slučaja Skripalj

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

"SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom", rekla je Hejlijeva na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona.

Pozvala je Savet bezbednosti da reaguje i dodala da Rusija "mora da odgovara" za svoje akcije.

"Ako ne preduzmemo hitne, konkretne mere u vezi sa time sada, Solzberi neće biti poslednje mesto u kome ćemo videti upotrebu hemijskog oružja", rekla je Hejlijeva.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja uzvratio je da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok".

Taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi Tas.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom".

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi Tas.

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju.

SB zaseda na zahtev Velike Britanije koja je zatražila vanrednu sednicu da bi, kako je saopšteno u Londonu, zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom oko trovanja Skripalja.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.