Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.04.2018

Vučić: Nisam dobio poziv za Putinovu inauguraciju

Al Jazeera 28.04.2018
Predsjednik Srbije rekao je da ne vidi ništa sporno u tome što je predsjednik RS Milorad Dodik pozvan na Putinovu inauguraciju, a on nije, dodajući da je Srbija nezavisna zemlja u donošenju svojih odluka. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio… »

Ruska ploveća nuklearna elektrana porinuta u more

Al Jazeera 28.04.2018
Ploveća nuklearna elektrana 'Akademik Lomonosov', izgrađena u Rusiji, krenula je na svoju prvu plovidbu. Ploveća nuklearna elektrana "Akademik Lomonosov", izgrađena u Rusiji, krenula je na svoju prvu plovidbu. Ona je na prvu plovidbu krenula iz… »

Trump: NATO više pomaže Evropljanima

Al Jazeera 28.04.2018
Mi štitimo Evropu, a plaćamo više nego svi ostali, rekao je američki predsjednik prilikom susreta s njemačkom kancelarkom. Američki predsednik Donald Trump izjavio je da NATO više pomaže Evropljanima nego Amerikancima. "NATO je fantastičan, ali… »

Lavrov: Zapad planira podjelu Bliskog istoka

Al Jazeera 28.04.2018
Ruski šef diplomatije poslije sastanka sa turskim i iranskim kolegom poručio da su ove tri zemlje za očuvanje cjelovite Sirije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da danas da zapadne zemlje, krijući se iza izjava o podršci… »

SAD zabrinut zbog turske nabavke sistema S-400

Al Jazeera 28.04.2018
Američki državni sekretar Mike Pompeo prenio je zabrinutost SAD-a turskom kolegi Cavusogluu zbog najavljene kupovine ruskog raketnog sistema. Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je na "ozbiljne američke brige" u vezi odluke Ankare da kupi… »

Telegraph: Trump zaslužuje Nobeolovu nagradu za mir

Al Jazeera 28.04.2018
Britanski list smatra da bi američki predsjednik trebao dobiti priznanje zbog uloge u pomirenju Sjeverne i Južne Koreje. Britanski Telegraph piše da bi američkom predsedniku Donaldu Trumpu trebalo dodeliti Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u… »

ISIL objavio snimak pogubljenja izbornih kandidata u Iraku

Al Jazeera 28.04.2018
ISIL je najavio napade na birališta u Iraku na parlamentarnim izborima sljedećeg mjeseca i zaprijetio da će svakog ko sudjeluje u njima smatrati nevjernikom. Amaq, novinska agencija grupe Islamska država Iraka i Levant, objavila je videosnimak na… »

Hrvatski državni tužilac najavljuje istragu protiv Šešelja

Al Jazeera 28.04.2018
Dražen Jelenić je najavio istragu protiv Vojislava Šešelja zbog navodnog gaženja hrvatske zastave u Skupštini Srbije, prenose hrvatski mediji. Novi glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić je najavio istragu protiv lidera Srpske radikalne… »

Austrija nastavlja granične kontrole

Al Jazeera 28.04.2018
Na granici Austrije prema Mađarskoj i Sloveniji kontrole će biti produžene za još šest mjeseci, Na austrijskoj granici prema Mađarskoj i Sloveniji kontrole će biti produžene za još šest meseci, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova… »

Završeno ročište o određivanju pritvora Dudakoviću i ostalim

Al Jazeera 28.04.2018
Zakonski rok za izjašnjenje Suda je do sutra u 18 sati. U Sudu Bosne i Hercegovine večeras je održano ročište na prijedlog Državnog tužilaštva da se odredi pritvor bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH, generalu Atifu Dudakoviću i još… »