Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.04.2018

Stoltenberg: Makedoniji poziv u NATO kada riješi spor o imenu

Al Jazeera 28.04.2018
Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, NATO i dalje čeka da država riješi pitanje registracije nepokretne vojne imovine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da je članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo stabilnosti Zapadnog Balkana… »

Zarif: Djelovanje SAD-a vodi eskalaciji sukoba

Al Jazeera 28.04.2018
Djelovanje Washingtona u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost za političku nezavisnost i cjelovitost te zemlje, kaže iranski šef diplomatije. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u Moskvi da… »

Optuženi hakeri iz Srbije i Hrvatske koji su srušili četiri miliona sajtova

Al Jazeera 28.04.2018
Hakerska grupa uhapšena je u međunarodnoj policijskoj akciji. Skoro 2,3 miliona dinara (oko 19.000 evra) i 1,87 bitkoina pronađeno je i zaplenjeno kod dvojice hakera Jovana M. (19) i Vukašina D. (21) iz Rume u Srbiji, koji su uhapšeni u velikoj… »

Cijela je Hrvatska talac kojem se prijeti smrću

Al Jazeera 28.04.2018
Dosadašnji hrvatski glavni tužilac kreće se u pratnji više agenata, zgrada stanovanja se nadzire, vozilo mu je pod pratnjom, a postoji i nadzor kako mu se služi i priprema kafa ili poslužuje piće u kafićima. Nakon što je sada već bivši hrvatski… »

Gračanički brend koji povezuje preduzetnike iz EU-a i regije

Al Jazeera 28.04.2018
Grapos Expo najveći je i najpoznatiji sajam obrta i poduzetništva ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji. Gračanica, malo mjesto u sjeveroistočnoj Bosni, i za vrijeme Jugoslavije nosila je epitet "od posla čaršija". Živeći pod određenom… »

Saudijska Arabija nastoji zamijeniti strane radnike domaćim

Al Jazeera 28.04.2018
Očekuje se da bi, po nekim računicama, do kraja 2020. godine, saudijsku kraljevinu moglo napustiti blizu 700.000 ljudi. Magazin The Economist navodi kako Saudijska Arabija nastoji da, umjesto stranih, zaposli domaće radnike, zbog toga što je gotovo 50… »

Ekološki incident u Lukavcu: Zatrovana rijeka Spreča

Al Jazeera 28.04.2018
Zbog otrovne materije koja se izlila u rijeku Spreču stanovništvo upozoreno da ne koristi vodu iz bunara. Otrovna materija koja se, nakon pucanja nasipa, izlila u reku Spreču iz taložnika fabrike Sisecam soda u Lukavcu stigla je do područja opštine… »

Bivši turski predsjednik isključio mogućnost kandidature na izborima

Al Jazeera 28.04.2018
Abdullah Gul je nekadašnji premijer, ministar vanjskih poslova i naposljetku predsjednik Turske. Bivši turski predsjednik Abdullah Gul isključio je mogućnost vlastite kandidature na turskim prijevremenim izborima te rekao u subotu da je u zemlji… »

Šta se desi kad srpski pop pozove Bošnjake na iftar?

Al Jazeera 28.04.2018
Kako nam se desilo da normalan život postane suživot za sakupljanje klikova, lajkova i šerova? U sutonu hercegovačkom jedan čovjek, u crnoj mantiji, pozvao je ljude na baklavu... Kako nam se to desilo? Ne rat, ne mržnja, ne zlo. Kako nam se desilo… »

Izbori u BiH: 'Vlast će postojati samo u RS-u i kantonima'

Al Jazeera 28.04.2018
Zbog nepostizanja dogovora o Izbornom zakonu, institucije vlasti na nivou države i FBiH nakon izbora očekuje blokada. Gotovo je izvjesno da političke stranke neće postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine do predviđenog roka… »