Kultura arhiva vesti 28.04.2018

Oslonjeni na mudre pretke

Večernje novosti 28.04.2018
Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu svečano obeležila 180 godina od osnivanja. Vukosavljević: Veličanstven posao na prosvećivanju rasutog srpskog naroda. U SVEČANOJ sali Matice srpske sa čijih zidova svoje okupljene potomke “gledaju” portreti… »

Nagrade novinarima Exploziva na festivalu "Zlatna buklija"

B92 28.04.2018
Na 13 festivalu "Zlatna buklija" novinari Exploziva su, kao i prethodnih godina, osvojili mnogo nagrada. Na sinoćnoj dodeli novinarka Nataša Krsmanović dobila je Grand prix Zlatna buklija za prilog "Volja za životom": Tara Samac. "Zbog priloga o Tari… »

Adligat: Otvoreni legati Milovana Danojlića i Marka S. Markovića

Srbija danas 28.04.2018
Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja svečano je otvorio legate književnika i akademika Milovana Danojlića i jednog od najznačajnijih pisaca… »

Promocija časopisa "moderna vremena" 3. maja u Domu omladine!

Srbija danas 28.04.2018
Novi magazin za kulturu i društvena zbivanja. Izašao je prvi broj „Modernih vremena“, časopisa čiji je format nov za ovu sredinu. Reč je o mesečnom magazinu za kulturu i društvena pitanja, koji na čak 180 strana donosi zanimljive priče… »

Muzej u Francuskoj otkrio da ima 82 falsifikata

B92 28.04.2018
Muzej u južnom francuskom gradu Elnu otkrio je da su 82 slike koje su u njemu izložene, a koje čine polovinu ukupne muzejske zbirke umetničkih dela, zapravo - falsifikati, javljaju danas francuski mediji. Reč je o slikama, crtežima i akvarelima… »

Organizam promovisao prvi album "Intergalaktički cirkus"

Srbija danas 28.04.2018
Eklektični beogradski bend Organizam objavio je danas na CD-u debi album "Intergalaktički Cirkus", za promotersku kuću Long Play. "Naziv 'Intergalaktički Cirkus' u potpunosti opisuje sve što ova ploča nosi. Svaka pesma na albumu je planeta za sebe i… »

Eklektični beogradski bend Organizam objavio je danas na CD-u debi album "Intergalaktički Cirkus"

Srbija danas 28.04.2018
Bend očekuju nastupi 18. maja na beogradskoj Zapa barci, 19. maja u Bačkoj Topoli, kao i na Arsenal Festu, koji će biti održan 21, 22. i 23. juna u Kragujevcu. - Naziv 'Intergalaktički Cirkus' u potpunosti opisuje sve što ova ploča nosi. Svaka… »

Čudo od ljubičastih reči

Večernje novosti 28.04.2018
Dodelom nagrada završeni književni susreti “Gordana Brajović”. ČAROLIJU četiri reči: ljubičasto (kao oči), široko (kao osmeh ), dugačko (kao kosa) i sećanje (koje je nepouzdano i treba ga vežbati), mališanima u prepunoj dvorani Kulturnog… »

Dnevnik zabluda: Beograd na vodi i kritičari

Večernje novosti 28.04.2018
Već duže vreme novinari se obrušavaju na predstavnike vlasti u Beogradu zbog odavno, nelegalno srušenih bespravno podignutih baraka u Hercegovačkoj ulici. Već duže vreme novinari se obrušavaju na predstavnike vlasti u Beogradu zbog odavno… »

Das ist Princip!

Danas 28.04.2018
Prikaz stripa “Atentat – s one strane patnje” Gvida van Hengela i Borisa Stanića u izdanju Besne kobile Strah od visine je prema nekim psiholozima pre strah od skoka nego od pada, ovak istoričar Gvido van Hengel započinje svoje razmišljanje o… »