Arhiva » Vesti » N1 Info 16.05.2018

Poslanici o stanovima i katastru

Poslanici Skupštine Srbije su u objedinjenoj načelnoj raspravi najviše polemisali o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a poslanici opozicije ocenili su da će biti potrebno preko 20 godina da se ti stanovi završe, kao i da se na taj način prave socijalna naselja.

N1 Info sreda, 16. maj 2018.  |  Beta

Poslanica Srpske radikalne stanke Vjerica Radeta rekla je da je, ako će država za dve godine da izgradi 1.578 stanova, a 18.905 ljudi se izjasnilo kao zainteresovano, potrebno 22 godine da svi koji žele reše stambeno pitanje, pod uslovom da nema novozaposlenih.

"Pitanje je, za toliko godina ko će od onih koji su to prihvatili, to uopšte živ dočekati", upitala je Radeta.

Ona je pitala sa kojom bankom će to da se taj posao raditi, pod kojim uslovima i kamatnom stopom, i ako će država subvencionisati deo te gradnje, pod kojim će to uslovima biti i kada je to odlučeno.

Radeta je kritikovala i zakon koji se odnosi na katastar i upitala kako ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović misli da se u tom poslu koristi samo e-šalter.

"Da li vi znate kako izgleda Srbija? Da li vi znate gde u Srbiji nema struje? Da li vi znate gde u Srbiji nema fiksne telefonije? Da li vi znate gde nema mobilne telefonije, a za internet nisu ni čuli? Da li vi opšte znate gde živite? Ovo je Srbija, gospođo Mhajlović", rekla je Radeta i dodala da je nedopustivo i što su javni beležnici izjednačeni sa sudovima.

Govoreći o povećanju brzine na autoputevima na 130 km na sat ona je upitala gde su ti kvalitetni putevi i dodala da ima informacije o pukotinama na putu Preljina-Čačak.

Zorana Mihajlović je odgovorila da je nije tačno da će biti potrebno 20 godina da se izgrade stanovi i da je plan da se za dve do dve i po godine završi 5.200 stanova i da 80 odsto mora biti od domaćeg materijala. Dodala je da će izgradnja početi već u avgustu i da je učešće kredita pet odsto, a subvencija države takođe pet odsto.

"Izgrađeno je i pušteno blizu 200 kilometara autoputeva, 160 kilometara pruga je rehabilitovano prošle godine. Ove godine će biti rehabilitovano 226 kilometara. Kakva god bila ta Zorana, evo sedi u Vladi i presrećna sam što sam deo vlade koja ima takve rezultate", rekla je ona.

Poslanica Dosta je bilo Ana Stevanović takođe je ukazala da će biti potrebno 20 godina da se stanovi za pripadnike sektora bezbednosti izgrade.

Ona je kazala da su zamerke u tom zakonu nejasne procedure, hitnoća donošenja i zaobilaženje drugih zakona.

Istakla je da se o tom zakonu konsulatovala sa pripadnicima vojske koji su kao svoje zamerke, između ostalog izneli i da se na ovaj način prave socijalna naselja, koja će biti kolektivni smeštaj jedne profesije, odnosno "geta" što nije dobro zbog socijalizacije dece.

"Jednolično okruženje može biti opasnije nego nerešeno stambeno pitanje", rekla je ona.

Poslanik Dveri Boško Obradović je povodom navoda Zorane Mihajlović da stanovi u Beogradu još neće moći da se grade, jer nije formirana gradska vlast rekao da je to dokaz neozbiljnog pristupa zakonu i istakao da se gradska vlast s obzirom da su naprednjaci osvojili većinu mogla davno formirati, ali da ih Aleksandar Vučić "drži na lancu".

On je pitao da li će moći za te stanove da konkurišu ratni vojni veterani i po kakvim kamatnim stopama.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.