Arhiva » Vesti » RTV 16.05.2018

Ministarka: Vlada se uhvatila ukoštac sa sivom ekonomijom

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je danas da će donošenjem izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama po prvi put biti uređen rad šljunkara i peskara koje trenutno posluju nelegalno i nanose veliku štetu budžetu Srbije.

RTV sreda, 16. maj 2018.  |  RTV
RTV: Ministarka: Vlada se uhvatila ukoštac sa sivom ekonomijom

"Problem nelegalnog pretovara šljunka i peska u vodnom saobraćaju je deo sive ekonomije. Tek se ova Vlada uhvatila ukoštac sa ozbiljnim kriminalom koji tu postoji i pokušava da ovu oblast uredi", rekla je Mihajlovićeva tokom rasprave o 20 zakona koje brani pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ona je istakla da će ovaj zakon doprineti usklađivanju domaćih propisa u vodnom saobraćaju sa regulativom Evropske unije, kako bi se omogućio nesmetan rad brodarskih kompanija.

Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predviđa rok od šest godina da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti na zvanična lučka područja.

Imajući u vidu da se godišnje pretovari blizu četiri miliona tona šljunka i peska, nakon usvajanja predloga zakona očekivani prihod budžeta samo po osnovu naplate lučke takse za pretovar ove vrste robe iznosiće oko 600.000 evra, dok će ukupni prihod od naplate lučkih taksi i lučkih naknada samo za ovu vrstu robe iznositi 2.200.000 evra.

Predlogom zakona uređuje se radno vreme članova posade u skladu sa evropskim direktivama i ukida kontrolni pregled brodova kao jedna od četiri vrste tehničkih pregleda brodova, što će smanjiti troškove brodarskih kompanija.

Mihajlovićeva: Šta biste vi radikali bez mene....

Mihajlovićeva je odbacila tvrdnje poslanika SRS Vjerice Radete da će za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti biti potrebno više od 20 godina, navodeći da će samo u prve dve, dve i po godine biti izgrađeno više od 5.000 stanova.

Mihajlović je u parlamentu, ne prvi put, polemisala sa poslanicima SRS koji su je optužili da radi za interese SAD i Zapada.

"Ako će država za dve godine da izgradi 1.578 stanova, znači da bi trebalo 22 godine da svi koji žele reše stambeno pitanje pod uslovom da se niko ne zaposli. Pitanje je ko će uopšte živ dočekati", rekla je Radeta u skupštini i dodala da ministarka svojom logoreičnošću pokušava da fascinira i "priča priče", ali da sada mora da odgovori na nekoliko pitanja.

Radeta je pitala ko je izabrao banku koja će davati kredite pripadnicima snaga bezbednosti, koja je to banka i koji će biti uslovi, te da li je bilo moguće da se obezbede niže kamatne stope.

"Sve su to samo šarene laže. Ko može verovati Zorani Mihajlović? Njoj ne veruju ni kolege u vladi zato što ona ne radi ništa u interesu države. Ona radi po nalozima i interesima američke vlade - od Polta do Skota, jel tako Zorana?", upitala je Radeta.

Predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo je Radetu rekavši da neće dozvoliti da se vređa ministarka, a Radeta mu je odgovorila da će se njemu lično izviniti "ako je uvređen zbog Skota".

"Šta biste vi radikali bez mene, ko bi vas nervirao? Ne bi bilo zanimljivo dovoljno. Kako ono beše - 2,4 odsto u Beogradu (SRS), 19 puta manje od SNS. Tako misle građani Beograda", odgovorila je Mihajlović i poručila da će vreme da pokaže da li će stanova biti. Potom je dodala da će izgradnja početi već u avgustu.

"Niste u pravu kada ste rekli da će vlada za dve godine da napravi 1.500 stanova i da nam treba 20 godina zato što će se lokacije naknadno otvarati i mi će za dve, dve i po godine završiti 5.200 stanova", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je učešće kredita pet odsto i da isto toliko iznosi subvencija države, te da se o ostalim uslovima ne govori u leks specijalisu koji je sada pred poslanicima.

Navodeći da je Vlada Srbije od kako je Aleksandar Vučić došao na njeno čelo, kao i od kako je predsednik Srbije ostvarila brojne rezultate, Mihajlović je istakla da je ponosna što je njen deo.

"Izgrađeno je i pušteno blizu 200 kilometara autoputeva, 160 kilometara pruga je rehabilitovano prošle godine. Ove godine će biti rehabilitovano 226 kilometara. Kakva god bila ta Zorana, evo sedi u Vladi. Presrećna sam što sam deo vlade koja ima takve rezultate", rekla je Mihajlović.

Radeta je odgovorila da nju ne nervira Zorana Mihajlović, niti bilo kog drugog radikala, ali da je "čula kako su se nervirali oni u trezoru kad su utvrdili da je potrošila 1,5 miliona dinara sa državne kartice".

"Pa su je onda terali da vrati, pa je vratila deo toga, za donji veš što je potrošila negde oko 895.000 dinara", nastavila je Radeta, a zatim je pitala Mihajlovićevu kada je poslednji put bila u kafiću kod Kalenić pijace gde se "muvaju građevinske dozvole".

Mihajlović je istakla da nikada nije bila u tom kafiću čije ni ime ne zna.

"U životu tamo bila nisam, ali verujem da vi jeste, jer možda vi nešto kuvate, ali ja da priznam ne kuvam ni ovako ni onako, što možda nije lepo, ali šta da radim. Nemam vremena za kuvanje, ja radim", rekla je Mihajlović.

U raspravu se uključila poslanica SRS Nataša Jovanović koja je pozvala predsedavajućeg da upozori ministarku da je ona "gost u skupštini", ali da ne veruje da će zadugo "jer se uzdam u to da će Vučić i Brnabić da poslušaju ono što govorimo mesecima, da Zorana radi u interesu Zapada".

"Niko ovde u sali ni od koleginica, a ne verujem ni od pripadnika, uslovno rečeno jačeg pola ne očekuje da Zorana Mihajlović zna da napravi slavski kolač ili gibanicu", rekla je Jovanović.

"Pravi autoputeve, to je slično", odgovorio joj je predsedavajući Marinković.

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović pozvao je predsedavajućeg da stavi tačku na ovu raspravu.

"Mi smo ovde došli da radimo ozbiljan posao, ne da slušamo prepričavanja žute štampe, ko šta kuva, ko kupuje donji veš, ko je bio u kom kafiću... To je ispod svakog civilizacijskog nivoa i molim vas da zaustavite takvu vrstu rasprave", rekao je Martinović.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.