Arhiva » Vesti » Politika 16.05.2018

Polemika o građevinskim dozvolama i kuvanju

Vjerica Radeta kazala je da Zorani Mihajlović „ne veruju ni kolege u vladi, zato što ne radi ništa u interesu ove države i naroda”, a ministarka je odgovorila da je SRS-u pripalo 2,4 odsto glasova u Beogradu, što je „19 puta manje od SNS-a”

Politika sreda, 16. maj 2018.  |  Mirjana Čekerevac

Hoće li biti izgrađeni jeftiniji stanovi za pripadnike službi bezbednosti, kako će se oni kreditirati, ko kuva, a ko nema vremena za bilo kakvo kuvanje, kako je funkcionisala železnica nekada, a kakva je situacija danas, samo su neke od tema o kojima su u Skupštini Srbije polemisali radikali, resorna ministarka Zorana Mihajlović i naprednjaci, u nastavku rasprave o paketu zakona iz oblasti građevine među kojima je i onaj o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Prve varnice sevnule su kada je Marko Atlagić (SNS) hvaleći nova rešenja Zakona o železnicama, koja će „harmonizovati naše tržište sa jedinstvenim evropskim”, progovorio o nepodopštinama „jednog bivšeg direktora, bivšeg režima ’Železnica Srbije’, koji je za godinu dana potrošio deset miliona dinara u restoranu, na poklone 26 miliona, na dnevnice u zemlji 50 miliona, a na one u inostranstvu 94.000 evra...”. Atlagiću je dobacivala Vjerica Radeta (SRS), koja je rekla: „Reagovala sam, jer me nekako uhvatila panika, pomislih ovaj čovek napada Vučića, Dačića, priča o silnom trošku u ’Železnicama’, pomislih taman zaboravili Simu (Dragoljub Simonović), bivšeg direktora , kad on se setio Siminih tartufa i večere od milion dinara. Htela sam da mu pomognem, da ne odluta daleko, ali neću više”. Atlagić je uzvratio: „Samo neka nastavi, neće dobiti ni 0,5 odsto na sledećim izborima.”

Radeta je, govoreći o Predlogu zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, izrazila sumnju da će stanovi biti izgrađeni. Istakla je: „Zorana Mihajlović svojom logorejičnošću pokušava da fascinira i priča, a ne kaže ništa. Morala bi da kaže sa kojom bankom će da se radi, ko je izabrao, po kojim kamatnim stopama će se davati krediti, kako će država to subvencionisati. To su samo šarene laže, Zorani Mihajlović ne veruju ni kolege u vladi, zato što ne radi ništa u interesu ove države i naroda. Ona radi, to je opšte poznato, po nalozima i u interesu američke ambasade, od Polta do Skota i svih skotova, koji dolaze da uvode red u Srbiju. Da je ozbiljne vlade, ova Zorana Mihajlović, odavno ne bi mogla biti ministar”.

Ministarka Mihajlović je odgovorila: „Eh, šta biste vi radikali bez mene, ko bi vas nervirao u vladi, da mene nema. Kako ono beše, 2,4 odsto u Beogradu, 19 puta manje od SNS-a, tako misle građani Beograda, da počnemo od toga”. Kazala je da će vreme pokazati istinu o stanovima, a „izgradnja počinje u avgustu, u dve i po godine biće završeno 5.200 stanova”. Dodala je da je subvencija države pet odsto, toliko je i učešće korisnika kredita, a „ostalo je kredit banke”. Istakla je da je država investitor, da se ovaj zakon ne bavi posebnim uslovima i kriterijumima izgradnje, to će se regulisati zaključkom vlade.

Radeta je odgovorila da ni nju niti bilo koga ne nervira Zorana Mihajlović, „nego čujemo kako su se nervirali oni u Trezoru, kad su utvrdili da je potrošila 1.515.451 dinar sa državne kartice, pa su je terali da vrati, pa je deo vratila, za donji veš je potrošila oko 895.000 dinara...”. Predsedavajući Vladimir Marinković (SDPS) je prekinuo, jer „nema ličnih uvreda, žena se potrudila da odgovori na sva pitanja”. Radeta je kazala da razume njegovu reakciju, „isti ste vi lobi” i, između ostalog, dodala: „Pitam Zoranu Mihajlović zna li kad je poslednji put bila u kafiću ’Avijator’ kod Kalenić pijace, gde se muvaju građevinske dozvole?” Marinković je kazao da je ponosan što je stavljen u isto društvo sa Zoranom Mihajlović, a Mihajlovićeva je kazala: „Ne znam ni ime kafića, ni gde se nalazi, nikad u životu tamo bila nisam. Verujem da vi jeste, jer možda vi nešto kuvate, ali ja priznajem ne kuvam ni ovako ni onako, što možda nije lepo, ali šta da radim. Nemam vremena za kuvanje, ja radim.”

Uključila se i Nataša Jovanović (SRS), rekavši: „Zorana Mihajlović najmanje treba da licitira izbornim rezultatima, ona ima nula glasova, jer niko ne može da je podnese u SNS-u”. Marinković joj je isključio mikrofon, a reagovao je Aleksandar Martinović (SNS), rekavši da su poslanici SNS-a došli da raspravljaju o zakonima, a ne da prepričavaju pisanje žute štampe. Zatražio je od Marinkovića da zaustavi takvu raspravu: „Na šta ovo liči? Zorana Mihajlović bila u kafiću, kupovala donji veš, ovo, ono. Zorana Mihajlović pravi auto-puteve, mostove, obnavlja železničku infrastrukturu, žena se time bavi”.

Konstatovana ostavka Dušana Vujovića

Dušan Vujović više nije ministar finansija, pošto mu je Skupština Srbije juče konstatovala ostavku, koju je potpisao 27. aprila, a premijerka Ana Brnabić je dostavila parlamentu 8. maja. Od trenutka kada je ostavka konstatovana počeo je da teče rok od 15 dana u kome premijerka skupštini treba da predloži kandidata za novog ministra finansija, što znači do 1. juna.

Vujović je ostavku podneo iz ličnih razloga 27. aprila, jer je, kako je napisao, tog dana četiri godine ranije izabran za ministra u vladi. Istakao je da smatra da su četiri godine u uslovima demokratije razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji ministra finansija u vladi, ali je i izrazio spremnost da u savetodavnom svojstvu pomaže timu u Ministarstvu finansija da uspešno nastavi započete reforme i procese evrointegracija. Prema Zakonu o vladi, do izbora novog ministra finansija, ovu funkciju će obavljati ministar koga odredi premijer.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.