Vesti » Beta 18.05.2018

Brnabić u Sofiji za unapređenje saradnje u regionu: Srbija podržava prijatelje i komšije

Beta petak, 18. maj 2018.
Beta
Srpska premijerka Ana Brnabić založila se danas u Sofiji za unapređenje saradnje u regionu rekavši da je trgovinska razmena između Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno, kao i da Srbija veruje da Albanija i Makedonija zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU.

"Regionu trebaju mir i stabilnost, a građanima prosperitet. Otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom je nešto što je ispravno učiniti. Oni to zaslužuju. Mi imamo naše poteškoće na putu ka EU, ali podržavamo prijatelje i komšije", izjavila je Ana Brnabić u obraćanju na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji u regionu, ona je istakla da je trgovinska razmena između Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno.

"U ekonomiji sam duže nego u politici i mogu da uporedim ta dva sveta. Mislim da biznis mora da predvodi, a politika da prati. Biznis pronalazi načine da prevaziđe barijere, a politika ih nameće", rekla je premijerka Srbije.

Ana Brnabić je podsetila na nedavne probleme s Prištinom, ali je dodala da, kada je u pitanju poslovanje, srpske kompanije su uspešno učestvovale na Sajmu u Prištini, i srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju, ali i nedavno u Mostaru.

Predsednica Vlade Srbije je kazala da u zemlje u regionu uče jedna od druge, dodavši da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

"Regionu Zapadnog Balkana potrebni su mir i stabilnost", istakla je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije drugog dana boravka u Sofiji učestvuje na "Bečkom ekonomskom forumu" gde premijeri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija razgovaraju o aktuelnim temama.

(Beta, 18.05.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.