Arhiva » Vesti » Mondo 23.05.2018

Generalni štrajk u "Zastava oružju"?

Radnici prve smene u fabrici "Zastava oružje" iz Kragujevca jutros su obustavili rad a štrajk će se nastaviti i u drugoj i trećoj smeni do ispunjenja zahteva radnika, rečeno je Beti u sindikatu.

Mondo sreda, 23. maj 2018.  |  Beta

Foto: Mondo/Goran Sivački

Prema rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, u prvoj smeni ima oko 1.700 radnika, a jedan manji broj njih ne učestvuje u štrajku.

Ilić očekuje da se o zahtevima pregovara ne samo sa poslovodstvom i Nadzornim odborom već i da se "umešaju" predstavnici države i Ministarstva odbrane.

Oružari traže da fabrika u Kragujevcu bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao i da zaposleni budu izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto.

Među zahtevima je i poboljšanje uslova rada, odgovornost rukovodilaca za loše stanje fabrike, isplata bonusa od 15.000 dinara i regresa do 20. jula.

Traži se puna uposlenost fabričkih kapaciteta, da se razreše svi savetnici i koordinatori zaposleni u poslednje tri godine, objavljivanje koeficijenata onih koji su zaposleni po ličnom izboru direktora, obustava prijema novih radnika dok se ne obezbedi puna uposlenost, da u prijem radnika bude uključen i sindikat, deblokada rada Odbora za bezbednost i da se omogući prisustvo predstavnika sindikata sednicama Nadzornog odbora.

Oružari krenuli za Beograd, stiže 16 autobusa


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Tri smene oružara iz 'Zastave' u štrajku

Slobodna Evropa sreda, 23. maj 2018.

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.