Arhiva » Vesti » Kurir 13.06.2018

Apel makedonskog premijera posle dogovora sa grčkom: Zaev tvrdi da se ova šansa mora iskoristiti! (video)

Zoran Zaev je u obraćanju naciji juče potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Severna Makedonija.

Kurir sreda, 13. jun 2018.

Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebalo da bude potpisan, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili.

Između ostalog je rekao da sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, omogućuje joj evropsku perspektivu, stabilnost i napredak. Kazao je da Makedonci ostaju Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom, a da će se u dokumentima voditi kao državljani Severne Makedonije.

"Postigli smo istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etnički identitet", izjavio je Zaev.

"Ovu šansu moramo hrabro i smelo iskoristiti. Ne želimo poraze, nego pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", dodao je on.

Grčka i Makedonija postigle su dogovor o tome kako okončati dugogodišnji spor oko službenog imena Makedonije, objavio je u utorak predsednik grčke vlade.

Aleksis Cipras o tome je u utorak posle podne izvestio predsednika Prokopisa Pavlopoulosa. Cipras je potvrdio da je postignut sporazum o imenu Makedonije, koji predviđa da Skoplje u svom ustavu promeni ime zemlje.

Dodao je da je reč o "dobrom dogovoru" za Grčku te da će sporazum biti poslat na ratifikaciju u grčki parlament nakon što Makedonija ispuni sve dogovorene uslove.

Dugogodišnje neslaganje dve susedne zemlje oko imena bila je prepreka Makedoniji da se pridruži i NATO-u i Evropskoj uniji.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Reuters

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.