Arhiva » Vesti » RTS 13.06.2018

Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe

Članovi nekoliko udruženja i navijači FK Vardar protestovali su u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije. Flaše, šok-bombe i jedan molotovljev koktel bačeni prema policajcima koji su čuvali zdanje Sobranja.

RTS sreda, 13. jun 2018.
RTS: Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe

Okupljeni građani blokirali su Bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poleteo molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjekivale su i šok-bombe.

Demonstranti, koji zahtevaju ostavku kabineta Zrana Zaeva, bacali su i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija", "Jedno ime koje imamo" i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva.

Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvezen kolima Hitne pomoći.

Skup su organizovali Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum i Hrišćansko bratstvo.

Straso Olumčev, predsednik Svemakedonskog nacionalnog saveta rekao je da su se demonstranti okupili spontano i da je miting izraz pobune za ono što se dogodilo u utorak.

Naglasio je da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je da neće podržati niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije, koji su postigli makedonski i grčki premijer, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Zaev i Cipras postigli su dogovor, prema kojem će se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime bi trebalo da se koristi za sve namene.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.