Arhiva » Vesti » Novi magazin 13.06.2018

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju.

Novi magazin sreda, 13. jun 2018.  |  Beta

Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće menjati Ustav i da ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve namene i prilike.

On je rekao da je sporazum štetan, da kriši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenela je agencija MIA.

Ivanov je prethodno dana posle dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitorovim koji su hteli da mu predstave sporazum s Atinom.

"Vlada nije imala snage i hrabrosti da izgradimo zejednički stav i da se dođe do konsenzusa", rekao je Ivanov.

On je rekao da je ceo proces dogovaranja Zaeva i Cipeasa neozbiljan, neodgovoran i netransparentan.

"Ovakav štetan dogovor, jedinstven u istoriji čovečanstva, za mene je nedostojan i neprihvatljiv", rekao je Ivanov.

On je rekao da bi, prema dogovoru, promenu ustavnog imena trebalo da prati promena preambula Ustava i svakog njegovog člana u kome se spominje Republika Makedonija.

Dovodeći u pitanje da li je dostojanstveno prihvatiti sve zahteve i ultimatume Grčke, Ivanov je rekao da je sada otvoreno više pitanja nego što je zatvoreno, i ocenio da to ima nepredvidive posledice po Makedoniju i njen narod.

Predsednik Makedonije je rekao da EU i NATO ne treba da se koriste kao alibi za sporazum koji "ne ujedinjuje društvo, već ga dodatno polarizuje".

Grčka je uspela u potpunosti da nametne svoje zahteve i da degradira stečena prava Makedonije u UN, rekao je Ivanov i dodao da se dogovorom ;Zaeva i Ciprasa gazi po nasleđu predaka.

Po sporazumu dvojice premijera, Makedonija bi naziv promenila u "Severna Makedonija" što iziskuje promenu Ustava i ; referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.