Povezane vesti

Definitivno izbrisano sećanje na Jugoslaviju? S Makedonijom umro i poslednji zavet kralja Aleksandra, a narod traži Staru Srbiju

Telegraf pre 10 dana
I dok su evropski zvaničnici pozdravili naziv novog imena, jugonostalgičari žale jer se više nigde ne spominje Jugoslavija
Atina i Skoplje postigli su u utorak istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Nakon 27 godina pregovora i protesta, makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis... »

Konačni rasplet na Balkanu: Da li posle dogovora Atine i Skoplja raste pritisak na Beograd i Prištinu?

Telegraf pre 10 dana
Pitanje koje se nameće u javnosti jeste da li dogovor postignut u komšiluku sada treba da se iskopira i u "našoj kući" i da li treba očekivati rastući pritisak na aktere u dijalogu
Vest o tome da je postignuto istorijsko rešenje spora između Grčke i Makedonije odabirom novog imena - Republika Severna Makedonija, obišla je planetu, a osim toga ponovo je pažnju javnosti usmerila na konflikt koji na Balkanu i... »

Makedonska vlada poručila: Građani odlučuju o budućnosti zemlje, a ne Ivanov!

Kurir pre 11 dana
SKOPLJE - Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.
Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja -... »

Zakuvava se u Skoplju zbog "Republika Severna Makedonija": "Građani odlučuju o budućnosti zemlje, ne predsednik!"

BK TV pre 11 dana
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe... »

Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe

RTS pre 11 dana
RTS: Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe
Članovi nekoliko udruženja i navijači FK Vardar protestovali su u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije. Flaše, šok-bombe i jedan molotovljev koktel bačeni prema policajcima koji su čuvali zdanje Sobranja.
Okupljeni građani blokirali su Bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA. Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka... »

"Građani odlučuju o sudbini Makedonije, ne Ivanov"

Vesti online pre 11 dana
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.
Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja -... »

Predsednik Makedonije stavlja veto na sporazum o imenu

Glas Amerike pre 11 dana
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je sporazum, postignut s Grčkom, o promeni imena zemlje, štetan po Republiku Makedoniju i da ga on neće potisati da bi postao zakon. U obraćanju građanima, koje je prenosila nacionalna televizija, Ivanov je rekao da je sporazum koji su postigli... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Novi magazin pre 11 dana
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju.
Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće menjati Ustav i da ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu sa Grčkom

Al Jazeera pre 11 dana
Makedonski predsjednik naveo kako se dogovorom Zaeva i Tsiprasa odustalo od stava da se ne mijenja Ustav države.
Makedonski predsjednik Đorge Ivanov je rekao kako neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po državu, prenose agencije. On je, u televizijskom obraćanju, rekao kako se dogovorom... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Slobodna Evropa pre 11 dana
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju. Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da... »

Konačna odluka: Ne potpisujem ništa

B92 pre 11 dana
B92: Konačna odluka: Ne potpisujem ništa
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike
Reč je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor... »

"Severna Makedonija": Ivanov neće da potpiše!

Mondo pre 11 dana
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kaže da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. "Grčka je dobila sve, a Makedonija ništa", odlučan je Ivanov.
Foto: Mondo/Stefan Stojanović Novo ime "Republika Severna Makedonija" aminovali su juče premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Međutim, Ivanov smatra da je sporazum štetan po Makedoniju i njene građane. Ivanov... »

Predsednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu

Sputnik pre 11 dana
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.
Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu za ime Makedonije i da je on „štetan i protivustavan“, prenosi portal „Plus info“. Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci... »

Makedonija na ivici paralize! Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu ove države: Nelegalna dela ne legalizujem!

BK TV pre 11 dana
Makonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ovaj sporazum su juče aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i... »

Zastrašujuća kriza u Makedoniji: Ivanov odbio da potpiše dogovor o novom imenu (video)

Srbija danas pre 11 dana
Ništa od Republike Severne Makedonije?
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije. Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu imena za Makedoniju i da je on "štetan i protivustavan". Obraćajući se građanima, Ivanov je... »

Apel makedonskog premijera posle dogovora sa grčkom: Zaev tvrdi da se ova šansa mora iskoristiti! (video)

Kurir pre 11 dana
Zoran Zaev je u obraćanju naciji juče potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Severna Makedonija.
Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebalo da bude potpisan, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili. Između ostalog je rekao da sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, omogućuje joj... »

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je sada Republika Severna Makedonija

Noizz pre 12 dana
Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.
Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje. "Poštovani građani, ovo je pravo rešenje. Do njega smo stigli posvećenošću i patriotskim angažmanom.... »

Grčki mediji tvrde: Aleksandar Veliki i Filip II Makedonski sele se iz Skoplja u Solun

Kurir pre 12 dana
Spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II Makedonskom koji se nalazi na trgu u Skoplju biće prebačeni u Solun, piše u dogovoru koji je postignut između premijera dve zemlje, navodi grčki dnevnik Katimerini.
Kako se navodi, prema sporazumu spomenici će biti prebačeni u Solun ili će Makedonija morati da postaviti pločice kojim se pojašnjava da je to simbol grčke kulture. "Naše kompšije su već promenili imena aerodroma, auto-puta i... »

Opozicija protiv imena Makedonije, EU i susjedi pozdravljaju odluku

Al Jazeera pre 12 dana
Ime 'Sjeverna Makedonija' je kompromisno rješenje, koje su Atina i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora.
Dok su Europska unija i susjedne države pozdravile dogovor Skoplja i Atene o imenu Makedonije - koja bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija - opozicija u dvije države protivi se takvom sporazumu. Čelnik vodeće... »

Izbori u Turskoj: Erdogan ponovo izabran za predsednika

BBC News  pre 1 sat  još 14 povezanih

Srbija još dva koraka bliže EU

Mondo  pre 4 sata  još 13 povezanih

Dva zemljotresa u Grčkoj

RTV  pre 1 sat  još 12 povezanih

Jevtić: Razgovori i o pravnom okviru ZSO

Danas  pre 3 sata  još 9 povezanih
©2018 Netmark d.o.o.