Povezane vesti

Definitivno izbrisano sećanje na Jugoslaviju? S Makedonijom umro i poslednji zavet kralja Aleksandra, a narod traži Staru…

Telegraf 13.06.2018
I dok su evropski zvaničnici pozdravili naziv novog imena, jugonostalgičari žale jer se više nigde ne spominje Jugoslavija. Atina i Skoplje postigli su u utorak istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske… »

Konačni rasplet na Balkanu: Da li posle dogovora Atine i Skoplja raste pritisak na Beograd i Prištinu?

Telegraf 13.06.2018
Pitanje koje se nameće u javnosti jeste da li dogovor postignut u komšiluku sada treba da se iskopira i u "našoj kući" i da li treba očekivati rastući pritisak na aktere u dijalogu. Vest o tome da je postignuto istorijsko rešenje spora između… »

Makedonska vlada poručila: Građani odlučuju o budućnosti zemlje, a ne Ivanov!

Kurir 13.06.2018
SKOPLJE - Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada saopštila je da… »

Zakuvava se u Skoplju zbog "Republika Severna Makedonija": "Građani odlučuju o budućnosti zemlje, ne predsednik!"

BK TV 13.06.2018
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada saopštila je da žali… »

Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe

RTS 13.06.2018
Članovi nekoliko udruženja i navijači FK Vardar protestovali su u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije. Flaše, šok-bombe i jedan molotovljev koktel bačeni prema policajcima koji su čuvali zdanje Sobranja. Okupljeni građani… »

Predsednik Makedonije stavlja veto na sporazum o imenu

Glas Amerike 13.06.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je sporazum, postignut s Grčkom, o promeni imena zemlje, štetan po Republiku Makedoniju i da ga on neće potisati da bi postao zakon. U obraćanju građanima, koje je prenosila nacionalna televizija… »

"Građani odlučuju o sudbini Makedonije, ne Ivanov"

Vesti online 13.06.2018
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada saopštila je da žali zbog… »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Novi magazin 13.06.2018
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju. Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva… »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Slobodna Evropa 13.06.2018
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju. Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva… »

Konačna odluka: Ne potpisujem ništa

B92 13.06.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. Reč je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i… »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu sa Grčkom

Al Jazeera 13.06.2018
Makedonski predsjednik naveo kako se dogovorom Zaeva i Tsiprasa odustalo od stava da se ne mijenja Ustav države. Makedonski predsjednik Đorge Ivanov je rekao kako neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je… »

Predsednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu

Sputnik 13.06.2018
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije. Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu za ime Makedonije i da je on „štetan i protivustavan“, prenosi portal… »

Makedonija na ivici paralize! Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu ove države: Nelegalna dela ne legalizujem!

BK TV 13.06.2018
Makonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ovaj sporazum su juče… »

"Severna Makedonija": Ivanov neće da potpiše!

Mondo 13.06.2018
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kaže da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. "Grčka je dobila sve, a Makedonija ništa", odlučan je Ivanov. Foto: Mondo/Stefan… »

Zastrašujuća kriza u Makedoniji: Ivanov odbio da potpiše dogovor o novom imenu (video)

Srbija danas 13.06.2018
Ništa od Republike Severne Makedonije? Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije. Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu imena za Makedoniju i da je on… »

Apel makedonskog premijera posle dogovora sa grčkom: Zaev tvrdi da se ova šansa mora iskoristiti! (video)

Kurir 13.06.2018
Zoran Zaev je u obraćanju naciji juče potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Severna Makedonija. Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebalo da bude potpisan, staviti na… »

Grčki mediji tvrde: Aleksandar Veliki i Filip II Makedonski sele se iz Skoplja u Solun

Kurir 13.06.2018
Spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II Makedonskom koji se nalazi na trgu u Skoplju biće prebačeni u Solun, piše u dogovoru koji je postignut između premijera dve zemlje, navodi grčki dnevnik Katimerini. Kako se navodi, prema sporazumu… »

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je sada Republika Severna Makedonija

Noizz 13.06.2018
Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju. Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni… »

Opozicija protiv imena Makedonije, EU i susjedi pozdravljaju odluku

Al Jazeera 13.06.2018
Ime 'Sjeverna Makedonija' je kompromisno rješenje, koje su Atina i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora. Dok su Europska unija i susjedne države pozdravile dogovor Skoplja i Atene o imenu Makedonije - koja bi se ubuduće trebala zvati Republika… »

Vesti dana »