Povezane vesti

Definitivno izbrisano sećanje na Jugoslaviju? S Makedonijom umro i poslednji zavet kralja Aleksandra, a narod traži Staru Srbiju

Telegraf sreda, 13. jun 2018.
I dok su evropski zvaničnici pozdravili naziv novog imena, jugonostalgičari žale jer se više nigde ne spominje Jugoslavija
Atina i Skoplje postigli su u utorak istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Nakon 27 godina pregovora i protesta, makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis... »

Konačni rasplet na Balkanu: Da li posle dogovora Atine i Skoplja raste pritisak na Beograd i Prištinu?

Telegraf sreda, 13. jun 2018.
Pitanje koje se nameće u javnosti jeste da li dogovor postignut u komšiluku sada treba da se iskopira i u "našoj kući" i da li treba očekivati rastući pritisak na aktere u dijalogu
Vest o tome da je postignuto istorijsko rešenje spora između Grčke i Makedonije odabirom novog imena - Republika Severna Makedonija, obišla je planetu, a osim toga ponovo je pažnju javnosti usmerila na konflikt koji na Balkanu i... »

Makedonska vlada poručila: Građani odlučuju o budućnosti zemlje, a ne Ivanov!

Kurir sreda, 13. jun 2018.
SKOPLJE - Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.
Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja -... »

Zakuvava se u Skoplju zbog "Republika Severna Makedonija": "Građani odlučuju o budućnosti zemlje, ne predsednik!"

BK TV sreda, 13. jun 2018.
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe... »

Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe

RTS sreda, 13. jun 2018.
RTS: Skoplje – protest protiv novog imena Makedonije, poletele flaše i šok-bombe
Članovi nekoliko udruženja i navijači FK Vardar protestovali su u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije. Flaše, šok-bombe i jedan molotovljev koktel bačeni prema policajcima koji su čuvali zdanje Sobranja.
Okupljeni građani blokirali su Bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA. Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka... »

"Građani odlučuju o sudbini Makedonije, ne Ivanov"

Vesti online sreda, 13. jun 2018.
Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.
Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja -... »

Predsednik Makedonije stavlja veto na sporazum o imenu

Glas Amerike sreda, 13. jun 2018.
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je sporazum, postignut s Grčkom, o promeni imena zemlje, štetan po Republiku Makedoniju i da ga on neće potisati da bi postao zakon. U obraćanju građanima, koje je prenosila nacionalna televizija, Ivanov je rekao da je sporazum koji su postigli... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Novi magazin sreda, 13. jun 2018.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju.
Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće menjati Ustav i da ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu sa Grčkom

Al Jazeera sreda, 13. jun 2018.
Makedonski predsjednik naveo kako se dogovorom Zaeva i Tsiprasa odustalo od stava da se ne mijenja Ustav države.
Makedonski predsjednik Đorge Ivanov je rekao kako neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po državu, prenose agencije. On je, u televizijskom obraćanju, rekao kako se dogovorom... »

Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu

Slobodna Evropa sreda, 13. jun 2018.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju. Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da... »

Konačna odluka: Ne potpisujem ništa

B92 sreda, 13. jun 2018.
B92: Konačna odluka: Ne potpisujem ništa
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike
Reč je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor... »

"Severna Makedonija": Ivanov neće da potpiše!

Mondo sreda, 13. jun 2018.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kaže da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. "Grčka je dobila sve, a Makedonija ništa", odlučan je Ivanov.
Foto: Mondo/Stefan Stojanović Novo ime "Republika Severna Makedonija" aminovali su juče premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Međutim, Ivanov smatra da je sporazum štetan po Makedoniju i njene građane. Ivanov... »

Predsednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu

Sputnik sreda, 13. jun 2018.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.
Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu za ime Makedonije i da je on „štetan i protivustavan“, prenosi portal „Plus info“. Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci... »

Makedonija na ivici paralize! Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu ove države: Nelegalna dela ne legalizujem!

BK TV sreda, 13. jun 2018.
Makonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ovaj sporazum su juče aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i... »

Zastrašujuća kriza u Makedoniji: Ivanov odbio da potpiše dogovor o novom imenu (video)

Srbija danas sreda, 13. jun 2018.
Ništa od Republike Severne Makedonije?
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije. Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu imena za Makedoniju i da je on "štetan i protivustavan". Obraćajući se građanima, Ivanov je... »

Apel makedonskog premijera posle dogovora sa grčkom: Zaev tvrdi da se ova šansa mora iskoristiti! (video)

Kurir sreda, 13. jun 2018.
Zoran Zaev je u obraćanju naciji juče potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Severna Makedonija.
Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebalo da bude potpisan, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili. Između ostalog je rekao da sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, omogućuje joj... »

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je sada Republika Severna Makedonija

Noizz sreda, 13. jun 2018.
Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.
Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje. "Poštovani građani, ovo je pravo rešenje. Do njega smo stigli posvećenošću i patriotskim angažmanom.... »

Grčki mediji tvrde: Aleksandar Veliki i Filip II Makedonski sele se iz Skoplja u Solun

Kurir sreda, 13. jun 2018.
Spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II Makedonskom koji se nalazi na trgu u Skoplju biće prebačeni u Solun, piše u dogovoru koji je postignut između premijera dve zemlje, navodi grčki dnevnik Katimerini.
Kako se navodi, prema sporazumu spomenici će biti prebačeni u Solun ili će Makedonija morati da postaviti pločice kojim se pojašnjava da je to simbol grčke kulture. "Naše kompšije su već promenili imena aerodroma, auto-puta i... »

Opozicija protiv imena Makedonije, EU i susjedi pozdravljaju odluku

Al Jazeera sreda, 13. jun 2018.
Ime 'Sjeverna Makedonija' je kompromisno rješenje, koje su Atina i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora.
Dok su Europska unija i susjedne države pozdravile dogovor Skoplja i Atene o imenu Makedonije - koja bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija - opozicija u dvije države protivi se takvom sporazumu. Čelnik vodeće... »
©2019 Netmark d.o.o.