Arhiva » Vesti » Mondo 13.06.2018

"Severna Makedonija": Ivanov neće da potpiše!

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kaže da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. "Grčka je dobila sve, a Makedonija ništa", odlučan je Ivanov.

Mondo sreda, 13. jun 2018.  |  mondo.rs, MONDO/Agencije

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Novo ime "Republika Severna Makedonija" aminovali su juče premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Međutim, Ivanov smatra da je sporazum štetan po Makedoniju i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov.

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparnetno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Foto: MONDO/Mario Milojević

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da iznudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji ", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu oručio da se ne plaši.

"Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.