Svet arhiva vesti 29.06.2018

Makron: Od Italije zavisi da li će prihvatiti centre za azil!

Kurir 29.06.2018
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da dogovor lidera Evropske unije o migraciji ispunjava zahteve nove antiimigracione populističke vlade u Italiji. Od Italije zavisi da li će izabrati da prihvati centre u kojima će biti rešavani… »

Novinari iz Anapolisa ubijeni u "namernom" napadu na dnevni list Kapital Gazet

BBC News 29.06.2018
Vlasti kažu da je napad na novinsku redakciju iz Merilenda jedan od najsmrtonosnijih kad su u pitanju mediji u Americi. Naoružani napadač je pucao u redakciji lokalnih novina u Merilendu, petoro ljudi je ubijeno, a nekoliko drugih povređeno u… »

Hapšenja tokom protesta protiv Trumpa

Al Jazeera 29.06.2018
Demonstranti su uzvikivali parole protiv 'nulte tolerancije' američkog predsjednika prema ilegalnim imigrantima. Policija je uhapsila 575 osoba koje su ispred američkog Senata u Washingtonu demonstrirale protiv imigracione politike predsjednika SAD-a… »

Dogovor Nemačke sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranta

B92 29.06.2018
Nemačka je postigla sporazum sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranata koji su registrovani u te dve zemlje, dok sa Italijom takav dogovor nije napravljen. Nemačka kancelarka Angela Merkel je na kraju samitu EU u Briselu rekla da su vlade u Madridu i… »

SAD: zvanično povlači vojsku iz Seula

Blic 29.06.2018
SAD zvanično povlače svoje vojnike iz južnokorejske prestonice Seula posle više od 70 godina prisustva u tom gradu. Komandni centar SAD biće pomeren dalje od granice sa Severnom Korejom, a danas će biti održana ceremonija novog komandnog centra… »

Bivši gruzijski predsjednik osuđen na šest godina zatvora

Al Jazeera 29.06.2018
Mihail Sakašvili je osuđen zbog zloupotrebe ovlasti i pokušaja da prikrije dokaze o premlaćivanju opozicionog zastupnika u parlamentu. Gruzijski sud osudio je u odsutnosti bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija na šest godina zatvora, zbog… »

CNN: Vladimir Putin je pravi pobednik Svetskog prvenstva

Dnevnik 29.06.2018
MOSKVA: Ruski predsednik Vladimir Putin od početka Svetskog prvenstva u fudbalu igra svoju igru državnika, primajući redom predsednike i druge visoke zvaničnike, navodi Si-En-En (CNN). Uz to, za svetsko prvenstvo prodato je više od 2,5 miliona… »

Nevreme nije ugrozilo Hilandar

Večernje novosti 29.06.2018
Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je pre tri dana manastir Hilandar koji tom prilikom nije bio ugrožen, niti oštećen, ali je šteta pričinjena putevima. Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je… »

Gde je sve služenje vojnog roka obavezno

BBC News 29.06.2018
U mnogim zemljama mladi moraju da služe vojsku. U Srbiji se sve češće čuju zahtevi za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a i Francuska je najavila korake u tom pravcu. U Francuskoj će svi šesnaestogodišnjaci morati da provedu mesec dana… »

Himlerova ćerka radila za nemačku špijunsku službu

N1 Info 29.06.2018
Nemačka spoljna obaveštajna agencija BND potvrdila je da je ćerka jednog od vodećih nacista, komandanta SS-a Hajnriha Himlera, radila za tu službu kao sekretarica početkom 60-ih godna. BND je listu Bild navela da je Gudrund Burvic-Himler, koja je… »