Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 18.07.2018

Stamatović: Ekološka taksa na Zlatiboru - još jedan Vučićev namet

Glas Zapadne Srbije sreda, 18. jul 2018.

Čajetina/Zlatibor - Vlada Srbije je deo Zlatibora (41.923 hektara) proglasila parkom prirode u oktobru prošle godine.

Od ukupne površine parka, 56,25 odsto je u privatnom vlasništvu, a 43,3 odsto u državnom. Ministarstvo životne sredine prošle godine je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Za ovu informaciju predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović saznao je iz medija i kako je rekao za Glas zapadne Srbije nikakav službeni dokument nisu dobili.

„To je taksa Aleksandra Vučića a ne ekološka taksa. Prvenstveno park prirode je proglašen neustavno i nezakonito. Pisali smo ocenu ustavnosti, ali se sud još nije izjasnio povodom toga. Verujem da ćemo u ovom sporu uspeti da li na Ustavnom sudu u Srbiji ili u Strazburu, ali ćemo ovu odluku sigurno osporiti. Posle ćemo donosioce pitati da li će kao u slučaju stečajne mafije država da plaća ogromne troškove nekome što je primenila neustavnu odluku. Po pravilu, dok se ovo ne reši, nikakav harač ne treba da postoji jer nema osnova, ali očigledno SNS fali novca jer hoće da drži sve nivoe vlasti, a to je skupo, treba puno para i ovo je jedan od načina da ga nabave”, rekao je Stamatović.

Prema njegovim rečima park prirode nije mogao da se uvede bez saglasnosti lokalne samouprave i vlasnika parcela, a ovako su im oduzeta prava koja su im Ustavom zagarantovana.

Predsednik opštine Čajetina naveo je primer Nacionalnog parka Tara, gde nije uvedena taksa, a na Zlatibor koji ima niži red, kao park prirode neko se dosetio da uvede ekološku taksu.

„Moramo da plaćamo i mi kao opština kada organizujemo bilo kakvo dešavanje, meštani koji imaju svoje objekte, institucije koje imaju infrastrukturu. Imamo namete kao u vreme Turaka. Ništa pozitivno se nije desilo. Kažu da hoće da zaštite Zlatibor od nas Zlatiboraca, zamislite aspurda. Da neko iz Bugojna i Tuzle dolazi da štiti Zlatibor od mene koji sam se rodio ovde i koji ovde živim. Naplata za svaki automobil koji prođe planinom, a taj novac ide u republički budžet u posebnu kasu koju formira SNS sutra za kupovinu izbora. Ubiraju novac od običnog naroda i prave svoje političke rezerve. Svi koji prolaze, i oni koji nemaju mesto boravka u Čajetini, čak i oni koji iz Užica koji rade na Zlatiboru, moraju da plate”, kaže Stamatović.

GZS


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.