Arhiva » Vesti » N1 Info 10.08.2018

Đurić: Ako bude sporazuma, Srbi će imati više

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su Beograd i Priština miljama daleko od sporazuma, ali da će Srbi, ako do sporazuma dođe, imati više.

N1 Info petak, 10. avgust 2018.  |  Beta

"Ne dajte da vas iko laže da ćemo sprazumom, od kojeg smo miljama daleko, imati manje od onoga što imate. Srbija takvim sporazumom, a mnogo su veće šanse da neće doći, ali ako dođe, Srbi na Kosovu i Metohiji time mogu da imaju samo više", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi Srbija takvim sporazumu imala više teritorija, prava, imovinu, insitucijalne moći i finansijske pomoći.

Đurić je rekao da ako do rešenja dođe, to mora da bude rešenje koje će rešiti pitanje srpske imovine, položaja srpske crkve, više prava, "inače rešenja neće biti", ali da u ovom trenutku Srbiji niko ništa ne nudi.

"Isto važi za Gazivode, Valač i Trepču... Ali nemojmo da se lažemo da imamo nešto, što nemamo decenijama", rekao je Đurić, koji je pokazao mapu Kosova i Metohije, pokazujući delove Kosova u kojima ne žive Srbi i dodajući da je u celoj Metohiji ostalo manje od 3.000 Srba.

On je dodao i da će se kada na "stolu" bude bilo nekog rešenja, o tome javno razgovarati.

"Ja se stalno pitam šta ćemo ako ga ne bude? Kakva će biti budućnost ovih ljudi ovde ako ga ne bude? Hoćemo li doveka da spavamo sa jednim otvorenim okom? Zato ćemo nastaviti da se borimo i izaći da vam odgovorimo konkretnije, kada budemo imali nešto što je iole prihvatljivo", rekao je Đurić.

On je dodao da će do odogovora teško doći i da je vrlo moguće da ga neće ni biti.

"To je jako loša vest za našu zemlju", rekao je Đurić.

Đrić je rekao da je dugo od javnosti skrivano da je veći deo Kopaonika na teritoriji Kosova i Metohije i da na 150 metara od Pančićevog vrha patrolira Kfor.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da pretenzije kosovskih lidera idu na teritorije izvan Kosova i da uskoro očekuje da će iskazati pretenzije na celo Balkansko poluostrvo.

"Ekspanzija njihovih teritorijalnih pretenzija napušta teritoriju Kosova. Očekujem da će uskoro iskazati pretenzije na celo Balkansko poluostrvo", rekao je Đurić.

Izvor: N1

Upitan da prokomentariše izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice Kosova i Srbije, odnosno o pripajanju Preševske doline Kosovu, on je kazao da ne želi da odgovara na "neverovatnu šumu izjava iz Prištine".

"Ne bih sve to shvatao kao nešto više od retoričkih akrobacija za unutrašnje potrebe", poručio je Đurić.

Đurić je ponovio da će nadležni organi postupati u skladu sa zakonom u slučaju nelegalno podignutog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

"Zakon je strog i biće primenjen", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Đurić je rekao i da je od javnosti dugo skrivano da je veći deo Kopaonika na teritoriji Kosova i Metohije i da na 150 metara od Pančićevog vrha patrolira Kfor.

On je kazao i da je više puta ukazivao na to da se sa Pančićevog vrha vidi pola Srbije i dodao da se na Kopaoniku nalaze lezišta olova i cinka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će pitanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku biti rešeno u skladu s procedurama i zakonom.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.