Izvor: Danas/Društvo arhiva vesti 05.09.2018

„Zajedno za vodu“: Ko je slagao Zrenjanince da će dobiti pijaću vodu?

Danas 05.09.2018
Reagovanje zbog vode Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“ pita ko je slagao građane da će dobiti ispravnu pijaću vodu, kompanija Zillio ili Gradska uprava i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Inicijativa koja okuplja stranke i udruženja… »

Novo zanimanje za novo vreme

Danas 05.09.2018
Grafička škola u Beogradu iduće godine obeležava 185 godina od početka školovanja grafičkih kadrova Grafička škola baštini tradiciju grafičarstva koja se u Srbiji razvija od 1834. godine. Ponosni smo na našu struku koja se u osnovi bavi… »

Zašto fudbalske utakmice nisu bile posećene u Kraljevini Jugoslaviji?

Danas 05.09.2018
Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravda - 5. septembar 1938. godine Jugoslovenska dnevna štampa na današnji dan pre 80 godina pisala je dosta o pripremama rođendana Kralja Petra Drugog, koji se grandiozno najavljuje za 6. septembar. List Vreme… »

Niste sigurni kako da se hranite? Ovo je sve što treba da znate o ishrani

Danas 05.09.2018
Iskreno rečeno, teško je znati kako da se hranimo u ovo moderno doba. Taman kad se naviknete da kuvate koristeći kokosovo ulje, izbacite ugljene hidrate uveče i smanjite unos mesa, stiže nova studija ili se pojavi neki stručnjak koji kaže da je sve… »

Ka univerzalnim davaocima krvi

Danas 05.09.2018
Na sastanku Američkog hemijskog društva u Bostonu 21. avgusta tim biohemičara Stivena Vajtersa sa kanadskog Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, obajvio da je pronađen enzim zahvaljujući kome A krvna grupa postaje nulta. Zbog nedostatka antigena… »

Stilski saveti za uređenje malih stanova

Danas 05.09.2018
Dizajnerka enterijera Kejt St. Hil otkriva osam saveta za stilski vrhunsko i funkcionalno uređenje manjih stambenih prostora. Kako bi pomogla porodicama, parovima i stanarima koji iznajmljuju stanove ili poseduju stanove manjih površina, kompanija Sony… »

U Kragujevcu uskoro novi državni Data centar

Danas 05.09.2018
Za objekat "arhive" ulog 30 miliona evra U Kragujevcu bi dogodine, prema zvaničnim najavama, trebalo da počne izgradnja novog državnog Data centra koji će, kako se tvrdi, biti čak pet puta veći od postojećeg u Beogradu. Radi se o projektu Vlade… »

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine: Domarima prepolovljene plate

Danas 05.09.2018
Svaka od 1760 škola u Srbiji ima neku vrstu grejanja o čijem radu brinu domari, a upravo ova kategorija zaposlenih u prosveti podneće teret uštede u obrazovanju primenom izmene Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova osnovnog… »

Pomozimo Peđi u najtežoj životnoj borbi

Danas 04.09.2018
Apel Predrag Božić (30) oboleo je od teške i retke vrste karcinoma – Non hočkinovog limfoma (5. slučaj u Srbiji). Troškove lečenje nije u mogućnosti sam da finansira te mu je potrebna naša pomoć. Za nastavak lečenja u inostranstvu hitno mu je… »

Nevreme zahvatilo Gornji Milanovac i Kragujevac

Danas 04.09.2018
Kratkotrajno nevreme zahvatilo je večeras područje između Gornjeg Milanovca i Kragujevca, a u selima Gornja Vrbava, Vraćevšnica i Grabovica padao je grad veličine lešnika, javlja RTS. Zbog obilnih padavina pojedine parcele su se zabelele, a RTS… »